Duško Jovanović
Foto: Alo/Promo

Glavne teme ovogodišnjih Srpskih dana osiguranja biće zaštita lica, u smislu dobrovoljno zdravstveno, životno i penzijsko osiguranje, kao i odabir kadrova u osiguranju.

Ovo u razgovoru za Alo! otkriva generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije, koje organizuje Konferenciju, Duško Jovanović. On dodaje da su za naziv ovogodišnjeg skupa odabrane reči „Pustite juče...“ kako bi građani bili motivisani da naprave iskorak u razmišljanju. Ove reči, kaže Jovanović, treba da budu inspiracija svima nama da što pre počnemo sami da brinemo o imovini, svom i zdravlju najbližih. Pomoć države u kriznoj situaciji ili posle neke katastrofe je dobrodošla, ali tu se njen zadatak završava.

Da li cena polise dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja usporava veći rast prodaje tog osiguranja?

- Ne. Ovde nije problem cena osiguranja, jer postoje paketi sa već od 30 evra mesečno koji pokrivaju troškove lečenja do 2.000 evra godišnje. Najveći problem većeg broja rasta građana koji se opredeljuju da preko osiguravajućih društava koriste usluge privatnih zdravstvenih ustanova je cena medicinskih usluga koje se menjaju kvartalno, a premija je fiksna za godinu dana. Što se životnog i penzijskog osiguranja tiče, iako im je suština u načelu ista, nije isti poreski tretman od strane države. Interes osiguravača je da se to što pre dogodi i da i sa te strane budu izjednačeni oni koji se odluče za životno osiguranje i oni koji bi da uplaćuju privatnu penziju.

Inače, polisu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja poseduje više od 200.000 građana Srbije, s tim što ih u većem procentu kupuju kompanije kao dodatnu zaštitu zaposlenima. U Srbiji, kako kaže Jovanović, postoji oko 4.000 privatnih zdravstvenih ustanova i po tome smo najrazvijeniji u regionu.

Postoji nekoliko vrsta životnog osiguranja. Šta je vaša preporuka onima koji žele da kupe tu polisu?

- Teško je davati preporuke, jer svako treba sam da odluči koju polisu životnog želi da ima. Ali, postoje tri tipa životnog osiguranja - štedno, riziko i mešovito. Štedno obezbeđuje značajnu i dugoročnu opciju štednje koje osigurava da vaša ušteđevina ostane netaknuta do dana isplate. Riziko polisa pruža najvažniju finansijsku zaštitu u slučaju iznenadnog gubitka života, što obezbeđuje da članovi porodice ne budu ostavljeni bez sredstava za život.

Na kraju, mešovito životno osiguranje predstavlja kombinaciju štednje i zaštite života. Da li osiguranje ima problem sa kadrovima, kao mnoge druge industrije?

- I u našem sektoru se osećaju promene na tržištu rada, kako u kvantitetu tako i kvalitetu kadrova za posao. Najteže je doći do najboljih IT stručnjaka i prodavaca osiguranja, koji su u godinama ubrzane digitalizacije i rasta prodaje najbitniji. O tom problemu moramo što pre da razgovaramo i da pronalazimo rešenja.

Koji je značaj Srpskih dana osiguranja?

- Godine za nama koje su obeležile korona, superćelijske oluje, poplave i zemljotresi pokazali su sav značaj osiguranja. Polako se krećemo ka željenom nivou na kojem nećemo postavljati pitanje da li se osigurati, već ko nudi najbolje uslove. Značaj Konferencije je u unapređenju tržišta i razvoju struke, jer time ubrzavamo put do željenog cilja, pre svega u interesu građana. Tu je i edukacija - i građana i zaposlenih u sektoru, ali ne treba zaboraviti ni činjenicu da je ovo prilika da se na jednom mestu nađu predstavnici struke, regulatora i međunarodni stručnjaci i da razmene iskustva i ideje. Svima nam je isti cilj, a to je da eventualne buduće krizne situacije dočekamo još spremniji i sposobniji da brzo reagujemo i zaštitimo klijente. Ali i da građanima ponudimo polise koje će ih zaštiti od kriznih situacija, i to na način koji njima najviše odgovora.

Izmene zakonskih rešenja

UOS je za osme Srpske dane osiguranja pripremio još desetak predavanja o trenutno najvažnijim temama. Biće reči, kaže Jovanović, i o neophodnosti izmena pojedinih zakonskih rešenja.

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading