Najezda smrdibuba
Foto: Printscreen/Sremskomitrovački portal

Poslednjih nekoliko godina građani Srbije prijavljuju da ove stenice viđaju tokom cele godine, međutim s jeseni se suočavaju sa čitavim najezdama smrdibuba koje im okupiraju terase, hodnike i ulaze.

Kako to izgleda vidi se na video snimku koji je nedavno podeljen na Instagram stranici "sremskomitrovackiportal", kada je vlasnik kuće pokazao šta su mu ovi insekti napravili od terase.

Pod balkona gotovo je u potpunosti prekriven smrdibubama, a ništa bolja situacija nije ni na zidovima i tavanici. Kako se vidi na snimku, deluje da vlasnik ovog stana ne može da otvori ni balkonska vrata, a da mu smrdibube ne uđu u kuću, budući da su "načičkane" i na staklu.

 

 

Prizor koji užasava one koji imaju strah od insekata, nije bio prijatan ni drugim korisnicima pa su autoru snimka predlagali kako da se reši smrdibuba, uz preporuku raznih preparata, insekticida i drugih, fizičkih načina za njihovo eliminisanje.

Otkud ih ima toliko

Iako smo i ranije viđali smrdibube ili smrdljive martine, kako se popularno zovu u našem narodu, jedan od faktora koji je doprineo tome da ovi insekti prežive i da se namnože jeste promena vremenskih uslova usled klimatskih promena.

Hladne zime, praćene mrazevima i debelim temperaturnim minusima, ranije su doprinosile tome da manji broj jedinki smrdibuba preživi, ali sada to više nije slučaj - sve blaže zime tokom niza godina pogoduju povećanju procenta preživljavanja stenica.

Tokom hladnijih dana smrdibube traže sklonište gde će da prežive zimu i zato ih toliko često srećemo u šupama, na tavanima, u vikendicama, a potom i u kućama i stanovima.

Kako se otarasiti smrdibuba

Važno je znati da su stenice veoma otporne i da hemijska sredstva za njihovo suzbijanje nisu naročito efikasna.

Najefikasnije suzbijanje je smanjenje njihovog broja u periodu prezimljavanja, kao i smanjenje broja jedinki u novoj generaciji putem uništavanja jaja pre nego što se izlegu insekti.

Najefikasniji način da se to uradi jeste korišćenje prirodnih predatora koji regulišu brojnost stenica na njihovom prvobitnim prirodnim staništima. Prirodni predatori predstavljaju insekte i druge životinje koji uništavaju stenice hraneći se njima, odnosno prvenstveno njihovim jajašcima. U ovu grupu prirodnih predatora spadaju pre svega neke vrste osa i paukova.

Drugu grupu prirodnih predatora predstavljaju životinje koje se hrane jajima ili odraslim jedinkama stenice, pre svega glodari i ptice.

Kako da ih izbacimo iz kuća i stanova

Stručnjaci kažu da je najbolji način za eliminisanje smrdibuba fizičko suzbijanje. Najpre je potrebno obezbediti zatvaranje svih otvora kroz koje smrdibube mogu da se uvuku u kuće i druge objekte.

Potom ih je potrebno uhvatiti i izbaciti napolje, a da pri tome izbegnemo ispuštanje njihovog neprijatnog mirisa. To ćemo postići ako smrdibubu uhvatimo nežno sa bočnih strana oklopa ne dodirujući stomak ili leđni deo. Ako uspemo nakon toga brzo da je izbacimo spasićemo se napasti i izbeći njen nesnosni smrad.

BONUS VIDEO:

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading