miloš ković
Foto: Printscreen/YouTube/ Dnevnik

Ković je podsetio da su se Srbi sa takvim pokušajima suočili još 1909. godine u takozvanom Zagrebačkom veleizdajničkom procesu, potom Banjalučkom procesu 1915/1916. godine, pa sve do Haškog tribunala.

„Ne zaboravimo da je glavna ambicija Haškog tribunala bila da piše istoriju srpskog naroda, kako bi se Srbima udario žig krivice, koja je na zemljama NATO pakta za razbijanje jugoslovenske države“, naglasio je Ković, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Reč je o tome da žrtve budu proglašene za zločince, pri čemu su glavne žrtve ratova i razbijanja Jugoslavije bili upravo Srbi, objasnio je.

„Kao što je suđeno prvom predsedniku Republike Srpske (Radovanu Karadžiću) koji se sada nalazi u britanskim kazamatima, tako se danas sudi današnjem predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku“, kaže Ković.

On ukazuje da namera da se odredi šta će pisati u udžbenicima istorije za srpske đake „zaista izlazi iz kompetencija svake kolonijalne uprave“.

Ković podsjeća da svaki narod, pa i Srbi imaju pravo na slobodu i istinu, što im niko ne može oduzeti.

„Mi imamo pravo na istinu i imamo pravo na istoriju. Našu istoriju neće pisati zapadni srbofobični mediji niti samoproglašeni kolonijalni upravitelji BiH“, poručio je Ković za Srnu.

On je istakao da uvek postoje pokušaji da se utvrđene istorijske činjenice ospore zbog političkih interesa i podsetio da je tako Hitlerova Nemačka osporavala utvrđene istorijske činjenice o krivici za izbijanje Prvog svetskog rata.

Ković naglašava da su utvrđene činjenice da su Srbi bili spremni da žive sa svima u zajedničkoj državi i da su bili poslednji koji su napustili jugoslovensku ideju.

„Srbi su bili spremni na sve kompromise. Rat je počeo tako što su do zuba naoružani muslimanski secesionisti, podržani od Hrvatske, napali kasarne Jugoslovenske narodne armije. Tako je rat počeo i u Hrvatskoj i u BiH“, naveo je Ković.

Prema njegovim rečima, rat je počeo tako što su pogaženi zakoni SR BiH preglasavanjem Srba od druga dva naroda.

„To su istorijske činjenice. Politički interesi su politički interesi i to je jasno, ali istoriju ne možete da menjate. Nije istorija toliko relativna i toliko podložna manipulaciji kao što tvrde neprijatelji istine, i današnji i postmodernistički cinici. Dakle, bilo je što je bilo i to se više ne može promeniti“, istakao je Ković.

Ustavni sud BiH nedavno je privremeno obustavio primenu dela Pravilnika o nastavnom planu i programu za osnovno vaspitanje i obrazovanje Republike Srpske i priloga za nastavni predmet „istorija za deveti razred osnovne škole“ koji se odnosi na temu o Republici Srpskoj i Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Bonus vdeo:

https://player.target-video.com/previews/index/1835801/37042/

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading