crkva ruzica
Foto: Alo/Alo

Posebnu pažnju privlači lekovita voda iz kapele, poznata kao adžijazma, za koju se veruje da ima čudotvorna svojstva i da pomaže u izlečenju različitih bolesti.

Mnogi vernici dolaze sa specijalnim flašicama da bi poneli adžijazmu kao blagoslov i lek, prateći tradiciju staru vekovima. 

Iako ovaj čin podrazumeva dugo čekanje u redu, vernici za Alo! otkrivaju da im to ne pada teško, već da se osećaju lepo i smireno dok čekaju ispred crkve. 

Jedna vernica ispred crkve otkrila je koliko je važan ovaj dan za nju i njenu porodicu.

"Ovaj dan je za mene velika svetinja, to mi je devojačka slava i Sveta Petka je za mene veliki čin. Moji mili sveci, Sveta Petka, moja majka Bogorodica. Ja sam vernik i imam svoju porodicu. U redu sam čekala nepuna 3 sata, ove godine je bilo fantastično, od pola 6 sam ovde. Sad čekam ručak, danas je paprikaš!"

"Čekam od pola 6, dva i po sata. Uvek dođem od 5, mnogo mi znači, uzmem vodu, imam neku smirenost. Nije mi bilo teško, svake godine dolazim. Uvek na ovaj dan dođem.“- rekla je druga vernica ispred crkve. 

"Ovaj dan znači mnogo, srećna sam što sam stigla na red. Nije mi bilo teško, došla sam iz Stare Pazove. Svake godine sam ovde.“ - rekla je druga vernica, 

Vernici osećaju posebnu blagodat kada dođu na ovaj dan u crkvu Ružicu.

"Ovaj dan znači veliku blagodat jer je posvećen našoj velikoj svetiteljki, Svetoj Petki koja je zaštitnica žena i dece. Njoj je sve podređeno u ovom danu. Nije mi bilo teško da čekam, svake godine sam ovde.“ - kaže vernica za Alo!

Praznik Svete Petke donosi mir, snagu i posebnu radost vernicima, koju strpljivo čekaju iz godine u godinu kada se okupe ispred crkve Ružice na Kalemegdanu. 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading