kašalj
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Agencija za zaštitu životne sredine saopštila je da je kvalitet vazduha u Srbiji tokom prošle godine bio bolji nego 2022. Ipak, u svim aglomeracijama kvalitet vazduha je i lane ostao prekomerno zagađen, a žitelji 13 gradova Srbije i dalje su izloženi pogubnom uticaju najopasnijih polutanata, “nevidljivih ubica” iz vazduha - PM čestica.

Naime, kako se tvrdi u nedavno objavljenom godišnjem izveštaju državne Agencije za zaštitu životne sredine o zagađenju vazduha, dok je godišnje prekoračenje granične vrednosti čestica PM10 u 2022. godini bilo registrovano gotovo na svakom trećem mernom, “lane je to prekoračenje u velikoj meri smanjeno i registrovano je na svakom devetom mernom mestu”.

Broj mernih mesta gde je registrovano prekoračenje dozvoljenog broja dana iznad granične vrednosti, dodaje se, “smanjeno je u istom periodu za petinu”.

- Pozitivan trend je registrovan i kada je reč o suspendovanim česticama PM2,5. Broj mernih mesta na kojima se mere ove čestice povećan je prošle godine za 38 odsto u odnosu na 2022. Broj mernih mesta na kojima je prekoračena godišnja granična vrednost PM2,5 je 2023. godine 12 odsto manji nego 2022. godine – navodi se u izveštaju Agencije.

Međutim, bez obzira na ove pozitivne pomake, izveštaj pokazuje da je svih osam aglomeracija (prošireno područje grada koje se sastoji od centra i prigradskih naselja koja zajedno čine neprekinuto urbano područje) u Srbiji u kojima se meri aerozagađenje, i tokom prošle godine svrstano je u poslednju, treću kategoriju koja definiše prekomerno zagađen vazduh.

Takav, najnekvalitetniji vazduh lane, su udisali žitelji aglomeracija Novi Sad, Niš, Pančevo, Smederevo, Kosjerić i Užice zbog prekoračenih vrednosti PM10 i PM2,5 čestica, žitelji Bora zbog prekoračene granične vrednosti olova, kadmijuma i arsena, i konačno žitelji Beograda gde je vazduh bio zagađen usled visokih nivoa PM čestica i azot-dioksida, isto kao i 2022. godine.

Pojedinačno gledano, što pokazuje i izveštaj Agencije, u prošloj godini vazduh je bio prekomerno zagađen u 13 gradova Srbije. To su Subotica, Sombor, Kruševac, Pirot, Novi Pazar, Valjevo, Šabac, Kragujevac, Loznica, Čačak, Paraćin, Zaječar i Kraljevo. Kruševac i Šabac se prvi put pojavljuju na ovoj listi, dok su sa nje “ispali” Zrenjanin i Kostolac.

Neslavni šampion u zagađenju vazduha ostalo je Valjevo, s obzirom na to da je u gradu na Kolubari zabeleženo najveće prekoračenje godišnje granične vrednosti PM10 čestica (60 µg/m3 u odnosu na dozvoljenih 40µg/m3). Valjevo je i dalje grad sa najvećim brojem prekoračenja dnevnih graničnih vrednosti zagađujućih materija u vazduhu – 149 tokom 2023. godine u odnosu na 35 dozvoljenih dana, odnosno, skoro pet puta više!

Što se tiče “novih” gradova na listi, izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine pokazuje da je Šabac svrstan u prekomerno zagađene gradove zbog prekomerne koncentracije suspendovanih PM10 čestica, a u Kruševcu su, pored PM10, zabeležene i prekomerne koncentracije suspendovanih čestica PM 2,5.

PM čestice, koje su dominantan zagađivač vazduha u Srbiji, predstavljaju smešu dima, čađi i kiseline, sa teškim metalima poput olova, kadmijuma, nikla i arsena, i nastaju kombinovanim uticajem grejanja, industrije i saobraćaja. PM10 čestice su prašina manja od 10 mikrometara, dok su PM2,5 čestice svojim promerom još sitnije, pa samim tim i opasnije, jer još lakše dospevaju u organizam i često se nazivaju “nevidljivim ubicom” iz vazduha, s obzirom na to da se smatraju izazivačima brojnih respiratornih i kardiovaskularnih problema i praktično "napadaju" sve organe u organizmu.

Evropska agencija za zaštitu životne sredine upozorila je da prekomerno zagađeni vazduh u Srbiji, najviše zbog pogubnog uticaja PM2,5 čestica, tokom godine odnese život oko 17.000 ljudi.

(Blic)

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading