Baciću se, ako kasne radovi
Tanjug/Tanja Valič 09.09
Baciću se, ako kasne radovi

Tanjug/Tanja Valič 09.09

Baciću se, ako kasne radovi, Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević obišao je danas Narodni muzej, kako bi se uverio u dinamiku radova na uređenju unutrašnjosti te najstarije muzejske ustanove u Srbiji.

Ministar je, nakon obilaska sa direktorkom muzeja Bojanom Borić Bresković, rekao da je ono što je video i čuo ohrabrujuće i da se uverio u posvećenost svih učesnika u projektu rekonstrukcije muzeja, te da se poštuju rokovi za završetak radova, kako bi svečano otvaranje bilo u maju ili junu 2018.

On je podsetio da rekonstrukcija Narodnog muzeja kasni, sticajem raznih okolnosti u čiju prirodu, kako je istakao, ne želi da ulazi...

"Sve je počelo s brukom da najvažnija ustanova kulture bude predugo zatvorena", primetio je ministar.

Narodni muzej praktično je zatvoren za javnost od 2003, od kada nije imao stalnu postavku, ali je realizovao ad hoc programe i organizovao izložbe.

Naveo je da su utisci posle posete vrlo ohrabrujući, jer su svi učesnici u rekonstrukciji Narodnog muzeja poznati po svojim izuzetnim profesionalnim referencama.

On je u šali rekao da je, kada je bio na krovu muzeja, zapazio jednu tačku sa koje "ministar kulture može da se baci u Vasinu ulicu, ako ne budu poštovani rokovi za završetak radova", kao primer odgovornosti.

Ministar je, navodeći da je zgrada na mestu muzeja nekada bila hipotekarna banka, ukazao da svi učesnici u procesu rekonstrukcije muzeja imaju hipoteku velike odgovornosti.

Vukosavljević je sa direktorkom muzeja obišao depo, izložbeni prostor i krov, istakavši da je zadovoljan napretkom i kvalitetom radova.

Kako je Tanjugu rečeno u Narodnom muzeju, svakodnevno na rekonstrukciji i adaptaciji tog objekta, površine 11.300 kvadratnih metara, radi više od 50 radnika različite struke.

Trenutno su u toku radovi na zameni kompletnog krovnog pokrivača, izvedeno je oko 55 odsto radova na demontaži i rušenju, ugradnja fasadne stolarije završena je na četvrtom spratu, a započeti su i zidarski radovi.

Kako je najavljeno uskoro bi trebalo da počne postavljanje novih elektro instalacija, termotehničkih instalacija i instalacija vodovda i kanalizacije.

Konzervatorski nadzor nad projektom restauracije i adaptacije Narodnog muzeja, vrednim 824,2 miliona dinara bez PDV-a, sprovodi Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd.

Narodni muzej je 6. maja ove godine sa vodećim predstavnikom grupe ponuđača preduzećem Koto d.o.o. iz Beograd zaključio ugovor nakon sprovedenog postupka javne nabavke na izvodnjenju radova na poslovima restauracije, sanacije i adaptacije tog objekta.

Rok za izvođenje radova je 540 kalendarskih dana od 25. jula ove godine, kada je izvođač uveden u posao.

Komentari (1)

Čiča Gliša

09.09.2016 18:17

Nek se baci odmah, da ne moram da čekam.