ZABRINUTOST U PRIŠTINI Ahmeti: Odbijanje izgradnje gasovoda nas čini zavisnim od Srbije
Alo!

Gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti poručio je danas povodom odluke o odbijanju izgradnje gasovoda da je „energetska bezbednost pitanje i nacionalne bezbednosti“ i da će ovom odlukom Kosovo postati zavisno od Srbije u pogledu električne energije.

Ahmeti je na Fejsbuku napisao da nije pitanje da li je neko za ili protiv saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama, već šta bi ovaj projekat značio za Kosovo.

„Neuspeh izgradnje nove elektrane i odbijanje proširenja gasovoda po celom Kosovu nas čini zavisnim od električne energije koje stiže iz Srbije ili preko Srbije“, napisao je Ahmeti.

On je podsetio da planirani projekat MCC nije bio namenjen za kupovinu gasa, već je predviđao proširenje gasne infrastrukture na celom Kosovu, čime bi Kosovo imalo priliku da odlučuje da li da kupuje gas ili energiju iz drugih izvora.

„Ova prilika je propuštena. Sada, ako želimo da uradimo isto, biće veoma skupo. Gas košta manje od uglja, ima dovoljno rezervi i ima u proseku 50 odsto manje emisije štetnih gasova od uglja“, zaključuje Ahmeti.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Saša

02.10.2021 19:51

Što iz Albaniju ne uzimate struju i gas