Kurtijeva vojska
Foto: EPA/EPA-EFE/Georgi Licovski

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, preko svog poslanika Dimalja Baše, zapretio je da će tzv. Kosovske bezbednosne snage preuzeti sever KiM gde će pucati na građane, koje je nazvao kriminalcima!

Baša je rekao da, ako Kfor ne želi sukobe, onda mora da preda mandat tzv. KBS kako bi se rešila situacija na severu.

- Kfor ne želi da se suoči s problemima na severu. KBS bi brže rešila te probleme. Ako Kfor ne želi da se sukobi dese, neka onda preda mandat KBS i pomogne policiji. Mi bismo to uradili brže sa KBS i policijom nego što radi Kfor. Imamo dovoljno policije, imamo dovoljno baza, imamo dovoljno municije da ubijemo skoro sve kriminalce, policija može da puca na sve kriminalce - zapretio je Baša, čime je još jednom potvrđena namera Aljbina Kurtija da isprovocira sukob većih razmera na severu.

DRSKA PROVOKACIJA

Kontraobaveštajac Ljuban Karan kaže za Alo! da se radi o veoma drskoj provokaciji i zastrašivanju srpskog stanovništva. On kaže da Priština sve Srbe koji ne podržavaju politiku Aljbina Kurtija želi da protera sa Kosmeta.

ZAUSTAVITE LUDAKE! Aljbin Kurti preko svog poslanika Dimalja Baše preti: IMAMO ORUŽJE I METKE DA POUBIJAMO SRBE

Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

 

 

- Za njih su svi Srbi koji ne slede Kurtija kriminalci i banditi. Kurti i njegova politička ekipa ne nameravaju da stvari deeskaliraju. To stvara sumnju da iza njega stoji velika sila koja, isto kao i on, priziva sukobe na KiM - rekao je Karan.

On dodaje da je veoma bitno da Kfor odigra pravu ulogu i da obuzda prištinske paravojne snage s dugim cevima.

OBUKA NA ZAPADU

- Međunarodne snage su upravo tu zbog toga. Oni tu nisu da hapse goloruke civile. Njihov zadatak je da zaštite narod. Ako Kfor nastavi da se ponaša tako da omogućava Kurtiju da upada na sever, onda to nije ona misija kakvom je zamišljena i morala bi da se ukine ili da se koriguje njihova upotreba na terenu - kazao je Karan, i dodao da Priština, koristeći specijalce koji si obučeni na Zapadu, ubacujući ih kao terorističke grupe na teritoriju centralne Srbije, pokušava Beogradu da izazove unutrašnje probleme.

Samo želimo da radimo svoj posao

Prištinski ministar uprave i lokalne samouprave Eljbert Krasnići ušao je juče u zgradu Opštine Leposavić gde je razgovarao s nelegalnim gradonačelnikom iz redova Samoopredeljenja Ljuljzimom Hetemijem. Sa Krasnićijem, kako je bilo planirano, trebalo je da uđu zamenica gradonačelnika Dragana Miletić i opštinski odbornici, a njihov plan je bio da donesu više nelegitimnih mera i odluka koje su na štetu građana Leposavića.

Građani koji mirno protestuju prišli su do ulaza u opštinsku zgradu tražeći od Kfora da im dozvoli da uđu na svoja radna mesta. Tada su u opštinskom hodniku videli dvadesetak naoružanih kosovskih specijalaca.

- Pustite nas da uđemo u svoje kancelarije, želimo da radimo svoj posao - govorili su građani, s kojima je bio i bivši gradonačelnik Leposavića Zoran Todić.

Cilj je sukob Srbije i NATO

Predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša kazao je da Aljbin Kurti želi da izazove sukob između NATO i Vojske Srbije, kako bi se on izvukao kao pobednik. Beriša kaže da su Zapad i Vašington to shvatili i da sada pokušavaju „na jedan mek način da ga uvode u politiku gde bi on shvatio da s njima ne može da se igra“.

- Jaz između Beograda i Prištine može da se premosti vrlo brzo i situacija može da deeskalira za dva sata, ako bi Kurti primenio tri zahteva koja su mu EU i SAD postavili - kazao je on.

Šolc, Makron i Meloni pisali Kurtiju: Spusti tenzije!

Kurti je u četvrtak veče dobio pismo francuskog predsednika Emanuela Makrona, nemačkog kancelara Olafa Šolca i italijanske premijerke Đorđe Meloni u kojem se od njega još jednom traži da deeskalira tenzije na severu KiM, javlja Gazeta ekspres.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (21)

Loading
Ana

17.06.2023 08:20

Tužno je da Kurti preti ubistvom Srbima, sramno i da niko na apel Vučića ne reaguje iz Evrope.

Draga

17.06.2023 08:22

Sebi ne zele da resavaju pitanje na takav nacin

Olja

17.06.2023 08:25

Vreme je da Kurtija neko zaustavi, i smiri njegovo ponasanje

Nata

17.06.2023 08:27

Zar je moguce da niko ne moze da reaguje

Suzana Jo

17.06.2023 08:46

Kurtijevo nasilno ponašanje prema Srbima i pretnje treba zaustaviti pod hitno!!!!!

Deki

17.06.2023 08:56

Srbi ne zele sukobe vec mir ali Kurti zeli da izazove rat.

Jelena

17.06.2023 09:12

Zastrasivanje Srba na KiM neko mora podhitno zaustavi!

Deki

17.06.2023 09:14

Kurti je zločinac ,mora ga neko zaustaviti.

Vanja

17.06.2023 09:19

Srbi na KiM cuvaju mir, jedini kriminalac i nasilnik je Kurti!

Nikola

17.06.2023 09:21

Ovakve pretnje treba da se shvate ozbiljno i da se kazne

Jovan

17.06.2023 09:22

Srbi zele mir i Kurti koristi to da se izivljava

Ana

17.06.2023 09:25

Kurti je preterao. Zeli sukobe i stradanja. Mora mu se stati na put

Ana

17.06.2023 09:27

Kurti se hitno mora zaustaviti. Neprestano stvara tenzije i provocira