Edi Rama
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

Na pitanje da li rat u Ukrajini usporava ili ide u prilog članstvu Tirane u EU, Rama je rekao da se nada da će to ubrzati potpunu integraciju zemalja regiona u EU.

“To više nije samo finansijsko, već pre svega geopolitičko pitanje. Dugoročno gledano, dobro bi bilo da Zapadni Balkan uđe bez odugovlačenja, kako ne bi ostavio crne rupe i prostor za treće strane koje su već napravile probleme regionu”, rekao je Rama u intervjuu italijanskom listu.

Upitan da li je zabrinut da će se otvoriti novi front na Balkanu, s obzirom na tenzije na Kosovu, a da je Bosna “uvek na ivici pucanja”,  odgovorio je da ima toliko toga za brigu, ali i da je do pre 10 godina bilo nezamislivo da balkanski lideri sede za istim stolom.

Navodi i da sukob na Kosovu može postati ogroman, iako u malim razmerama.

"Situacija srpske manjine na severu može biti mali Donbas. Putinov san. Ali Srbija ne može biti Rusija, čak i kada bi htela", kaže Rama.

Na pitanje šta tzv. kosovski premijer radi pogrešno, Rama je odgovorio da ga poštuje, ali da bi on drugačije postupao.

“Poštujem to, ali bih napravio potpuno drugačije izbore. Tvrdoglav je i maksimalist. Ima fantastičnu priliku, francusko-nemački mirovni plan. Sporazumi ne ostaju zauvek na stolu. Onda vas istorija tera da čekate", ukazao je Rama.

Na pitanje može li Turska pronaći ključ za rešenje ukrajinskog sukoba, Rama je rekao da niko, pa ni Erdogan, nema magične ključeve za promenu “imperijalističke, antidemokratske i šovinističke vizije poput Putinove”.

“Svi ratovi završavaju na političkom stolu, ali će, nažalost, još dugo trajati“, dodao je Rama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Petar

11.08.2023 22:34

Kakvo foliranje Siptara, pa nismo veverice