Safet Grdžaliju
Foto: Printscreen/Printscreen/KosovoOnline

Blokada uvoza srpske robe na tzv. Kosovo, koja traje punih pet meseci, prema oceni ekonomskog stručnjaka iz Prištine Safeta Grdžaljiua, naštetila je ekonomiji lažne države.

- Nažalost, i pored svega toga što se dogodilo u poslednje vreme na Zapadnom Balkanu, a bilo je i Berlinskog procesa, i Briselskog sporazuma, bilo je dosta tih aktivnosti, barijere su i dalje ostale. Aktivne su kada je u pitanju sloboda kretanja robe, usluga, kapitala i ljudi, i to je jednostavno otežavajuća okolnost, ne samo za Kosovo, ne samo za Srbiju, nego za celi Zapadni Balkan – istiakao je on, a preneo Portal Kosovo onlajn.

Posledice se osećaju i sada, međutim, kako smatra, biće ih i u budućnosti.

- Ekonomski, to je velika šteta za obe ekonomije, a politički šteti celom Zapadnom Balkanu. Posledice od ovakvih barijera trpećemo i ubuduće, jer veliki deo uvoza robe iz Srbije ide za finalizaciju proizvoda koji se proizvode na Kosovu. Prema tome, mislim da dijalog nema alternativu – tvrdi Grdžaljiu.

On napominje da se nijedan ozbiljan investitor neće odlučiti da ulaže na tzv. Kosovu, ukoliko se nastavi sa blokadama.

- Mislim da je vreme kada moramo da se oslobodimo ovih predrasuda, moramo da rešavamo probleme, jer na kraju krajeva, trgovina je kao voda, sama nalazi svoje puteve. Zašto da ne damo priliku da kroz ekonomsku saradnju gradimo mostove saradnje, ojačamo te mostove, gradimo perspektivu, budućnost, jer imamo dosta tih političkih barijera, zar su nam potrebne i ovakve ekonomske barijere koje jednostavno generišu u sebi negativne posledice, ne samo za Kosovo i Srbiju, nego za celi Zapadni Balkan - ocenjuje Grdžaljiu i ističe da su „prisutni su gubici na obe strane“.

BONUS VIDEO:

 

@alo_portal Arno Gujon: Pre 19 g ne bih verovao da ću biti pred vama i pričati na srpskom jeziku! #smederevo #sns #srbijanesmedastane #vučić #aleksandarvucic ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading