LAŽNA DRŽAVA POGORŠALA ODNOSE SA SAVEZNICIMA Vapaj iz Prištine: Nemamo nikakvu diplomatiju!
Foto: EPA/EPA/VALDRIN XHEMAJ

"Ova vlada nema nikakvu diplomatiju, mreža ambasada koja je formirana u prethodnim vladama je rasparčana usled ostavljanja ambasada bez potrebnog kadra, slanja nekompetentnih ambasadora, ostavljanja službenika godinama zaduženim za rad u ambasadama, što je neka vrsta inflacije prema zemlji domaćinu", kazao je Hoti.

Dodaje da diplomatiju danas tzv. Kosovo nema, a da za četiri godine vlasti aktuelne vlade nema nikakve opipljive činjenice u diplomatskom smislu.

"Dogodilo se čak i suprotno, to je enormno pogoršanje odnosa tzv. Kosova sa glavnim saveznicima. Odnosi tzv. Kosova sa Sjedinjenim Državama čak i tokom 90-ih godina, kada našu proglašenu državu nije priznao niko osim Albanije, tada su bili bolji. Dakle, predsednik Kosova Rugova i drugi zvaničnici u američkim institucijama tada su imali bolji pristup nego mi sada", istakao je.

Govoreći o padu izvoza i stranih investicija, Hoti kaže da je to zbog ratne retorike lidera tzv. Kosova.

"Statistika je ta koja pokazuje kakvo je stanje jer su i izvoz i strane investicije derivat opšte ekonomske situacije. Stopa ekonomskog razvoja u zemlji merena procentom rasta bruto domaćeg proizvoda tokom mandata ove vlade istorijski je najniža. Javne investicije su istorijski niže, strane investicije se ne mere u apsolutnim vrednostima, već opet kao procenat privrede zemlje, u bruto domaćem proizvodu, istorijski su niže. Ambijent za ulaganja danas na tzv. Kosovu je zagušljiv i to zbog ratno-informacione retorike čelnika zemlje, ali i zbog toga što su veoma duboko zavukli ruke u zakonodavstvo koje reguliše posebno strana ulaganja", zaključuje Hoti.

Dodaje i da tzv. Kosovo danas nema zakon o stranim investicijama, niti o ekonomskim zonama kao što je to bilo u prethodnoj vladi sa fokusom na privlačenje stranih investitora i podsticanje lokalnog biznisa.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading