ŠAMAR ZA PRIŠTINU Nemačka iznela jasan stav!
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

"Stav Nemačke je da Briselski  sporazum mora da se implementira, da je bilo dosta kašnjenja, kao i da ZSO mora biti uvek prva na dnevnom redu. Nadam se da će to da se pokaže u praksi u neko dogledno vreme, iako se sa tim kasni više od 11 godina", rekla je Brnabić novinarima u Berlinu. 

Brnabić je ocenila da, kada je reč o Deklaraciji sa Svesrpskog sabora, Nemačka na to gleda jednostrano, imajući u vidu ukupnu situaciju u BiH, kao na separatističke namere, i da nažalost ne vidi ništa drugo u čitavoj kompleksnoj situaciji. 

"Treba objasniti da Deklaracija koju smo usvojili na Svetosrpskom saboru, pre svega poziva na mir, stabilnost, poštovanje svih žrtava ratova u BiH. I takođe to je Deklaracija koja poziva na poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dejtonski mirovni sporazum govori o BiH kao državi sa dva entiteta - Federacijom BiH i Republikom Srpskom i tri konstitutivna naroda i Predsedništvu koje se sastoji od tri člana koje mora da se konsultuje o svim pitanjima spoljne politike BiH", rekla je Brnabić.

Kako je dodala, Republika Srpska je jedna od potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, uvek stoji uz Dejtonski mirovni sporazum i traži puno poštovanja istog", rekla je Brnabić. 

Ona dodaje da se upravo to ne čuje često u Nemačkoj i da su zbog toga upravo ovakvi sastanci neophodni.

"Da otvorimo sve te teme bez ikakvog straha i zaziranja od teških tema i da stavimo sve karte na sto i da objasnimo. Srbija nema šta da krije. Srbija treba da bude ponosna na sve ono što smo uradili. Na kraju i za regionalnu mir, stabilnost i povezanost. Tako da sam se trudila da istaknem te aspekte", dodala je Brnabić. 

Celo obraćanje predsednice Narodne Skupštine Republike Srbije Ane Brnabić iz Berlina, možete pogledati OVDE.

(Tanjug)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading