Aljbin Kurti
Foto: Alo/Profimedia

Iz Vašingtona se apeluje na vladu u Prištini "da ne preduzima jednostrane i nekoordinisane poteze, i da pitanje rešava u dijalogu pod okriljem EU", i ističe se da je to pozicija koju SAD dele sa partnerima Kvinte, EU i NATO", prenosi Glas Amerike.

"I to je pozicija o kojoj smo jasno govorili, i javno i privatno", rečeno je u Stejt departmentu.

U Stejt departmentu zaključuju da je  cilj da se sa Prištinom radi na stvaranju uslova pod kojima će most moći da se otvori za saobraćaj.

"Pozivamo vladu Kosova da ponovo blisko i konstruktivno bude angažovana na radu sa SAD i drugim međunarodnim partnerima", istakao je Stejt department.
Glavni most na Ibru u Kosovskoj u Mitrovici, deli grad na severni deo gde živi 95 odsto Srba i južni gde su većina Albanci, a zatvoren je za saobraćaj više od 20 godina, ali je otvoren za pešake.

Priština je najavila otvaranje glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici za automobilski saobraćaj, iako se tome protive Beograd i Srbi na severu KiM, koji ističu da bi otvaranje mosta ugrozilo njihovu bezbednost.

Protiv otvaranja mosta u ovom trenutku su i KFOR, Kvinta, OEBS i SAD, koji smatraju da ta tema treba da bude deo dijaloga Beograda i Prištine uz posredništvo EU.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading