Marko Đurić
Foto: EPA/EPA-EFE/Tamas Purger HUNGARY OUT

Đurić je na RTS podsetio da je pre 25 godina gotovo celo srpsko stanovništvo proterano sa Kosova, te da su uspeli da opstanu i ostanu u Severnoj Mitrovici.

"Kurti svojim delovanjem želi da završi posao započet pre 25 godina. Za nas je ključno da celoj međunarodnoj zajednici objasnimo da se radi o organizovanoj kampanji etničkog nasilja prema Srbima, onemogućavanju egzistencije našeg naroda", kazao je Đurić.

Dodaje da kontrast u delovanju Beograda i Prištine nikada nije bio veći.

"Mi delujemo u smislu podrške našoj zajednici, jačanju vladavine prava, učešća u dijalogu, a oni tako što neće ni da se odazovu na sastanke", naveo je Đurić ukazujući da Kurti nije želeo da prisustvuje na poslednjem sastanku u Briselu.

Navodeći da se Priština zbog Kurtija već nalazi na restriktivnim merama, Đurić je kazao da ima utisak da će, ako ne na mostu, platiti na ćupriji danak svoje politike.

Na pitanje šta znači njegova izjava da se od međunarodnih organizacija poput Kfora i Euleksa očekuje i aktivnije delanje na terenu, Đurić kaže da su verbalne osude dobre, ali da Beograd mora da bude siguran da će te organizacije ukoliko "Kurtijev režim nasrne na srpski narod, izvršiti svoj mandat".

Navodi da u tom smislu svima šalju poruku da je za Srbiju opstanak i bezbednost Srba na Kosovu crvena linija.

Komentarišući prisustvo Kurtija na konvenciji demokrata u Čikagu i događajima koje je organizovala NDI, Đurić kaže da je bio zabrinut kada je video da "čovek koji tako krši kolektivna ljudska prava ne samo Srba, već i drugih zajednica na Kosovu, dobija mogućnost da koristi takav skup za svoju političku propagandu".

Ali, kako dodaje, po mestu koje je Kurti zauzeo u sali tokom panela, što nema zvaničnih sastanaka ni sa kim, može se videti da i nema nekog uticaja.

"Ali, loša je poruka što se tamo nalazi", kazao je.

Šef srpske diplomatije navodi da je u kvalitetnom razgovoru izložio svoju zabrinutost i dodaje da će se saradnja Srbije i NDI koja je za Srbiju značajna, nastaviti i u budućnosti.

Kaže da je izložio viđenje i poziciju Srbije te da je predstavio razloge zašto Beograd misli da Kurtijevo učešće nije primereno.

"Dobio sam uveravanja da će, iako nema zvaničnih sastanaka, dobiti jasne poruke u vezi svog delovanja", dodao je.

Komentarišući jučerašnje pretnje srpskim konzulatima u Austriji i Nemačkoj, Đurić je kazao da su teror i terorizam odraz nemoći i odraz svesti da se gubi tlo pod nogama i to upravo u onom delu međunarodne zajednice gde su uživali punu podršku projektu nezavisnog Kosova.

"I zato postoji potreba u tom delu da se preti. Nas ovo neće zaplašiti, niti sprečiti u delovanju i svaki konzulat, svaka ambasada biće mala kancelarija za KiM koja će svedočiti o teroru nad Srbima na KiM. Jednako ćemo se boriti za Srbe, ali i sve druge građane na KiM. Međutim, neko mora da odgovara za to i tu ne mislim samo na osobe koje vrše pretnje ili ne daj Bože organizuju takve napade, već i oni čija politika to omogućava", kazao je Đurić.

Kazao je da je i ambasada Srbije u Bernu dobila iste pretnje i naveo da su srpske institucije - BIA i drugie relevantne institucije, u kontaktu sa institucijama u tim zemljama.

"Ali sama pojava takvih pretnji govori o nervozi pojedinih krugova", kazao je šef srpske diplomatije.

Na pitanje da li će Beograd posetiti francuski predsednik Emanuel Makron početkom septembra, Đurić kaže da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u kontaktu sa mnogim svetskim liderima, te da ćemo imati plejadu poseta velikih svetskih lidera.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading