Američki oficir KFOR
Foto: Printscreen/Foto: Printskrin

U nastavku suđenja Hašimu Tačiju i njegovim saradnicima, optuženima za ratne zločine na KiM, juče je pred sudom u Hagu svoj iskaz završio bivši pripadnik američkog Kfora, Stiven Rasel.

On je tokom dva dana svedočenja opisivao zadatke mirovnih snaga u Gnjilanu i okolini, gde je bio stacioniran 1999. godine po okončanju rata u južnoj pokrajini, rekavši da su Albanci u više od 80 odsto slučajeva činili nasilje na Kosovu. Izjavio je da su SAD i NATO imali pristrasan stav, kao i da su mirovni sporazum najviše kršili Albanci.

Rasel je opisao sobu za mučenje u improvizovanom centru OVK u Gnjilanu i teškoće na koje je nailazio Kfor istražujući ubistva i druga teška krivična dela. Kazao je i da smatra da su međunarodne snage došle na Kosovo da implementiraju Rezoluciju 1244 i da je to bilo „mešanje u suverenitet Srbije u ime patnji nanetih u pokrajini Kosovo”.

Odgovarajući na pitanja sudskog veća, Rasel je opisao da su se događala ubistva izvršena sa visokim stepenom organizacije i da su znali da iza toga stoji OVK.

– Ljudi su ubijani iz automatskog oružja ili iz minobacača. Video sam jedno osmatračko mesto, ljude obučene u crno. Nismo stigli blagovremeno da spasemo Srbina koji je tom prilikom ubijen – naveo je Rasel.

Sudija ga je podsetio na navode da su na Kosovu mogle da se kupe uniforme, zastave i amblemi OVK, pitajući ga na osnovu čega je siguran da su teške zločine činili pripadnici OVK, a ne neke albanske kriminalne grupe koje su nabavile njihova obeležja. Rasel je izjavio da je Kfor identifikovao osumnjičene na osnovu dokumenata.

Naveo je i da su do Kfora dolazila saznanja o postojanju masovnih grobnica na Kosovu, ali da ih oni, i pored pokušaja, nisu našli. Rekao je i da je Kfor, kako bi umirio stanovništvo Kosova, organizovao zajedničke rusko-američke patrole i da su ulagali napore da zaustave nasilje.

(Politika)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading