OVAJ POTEZ BANDU IZ PRIŠTINE SKUPO KOŠTAO Zaleteli se na Srbiju, pa sada ne znaju šta da rade
Foto: EPA/EPA/VALDRIN XHEMAJ

Izvršni direktor Balkanske grupe za izradu politika Naim Rašiti rekao je za Glas Amerike da tzv. Kosovo ne sme da propusti priliku da unapredi saradnju sa zemljama regiona kroz Berlinski proces.

"Tzv. Kosovo ima mnogo problema sa Ceftom i mi se, kao organizacija, protivimo tome da se tzv. Kosovo još uvek u ovim agendama naziva Unmikom i mora se učiniti sve da se to ukloni, ali istovremeno tzv. Kosovo mora da sačuva vrednosti koje ima, da bude otvoreno i bude teritorija slobodne trgovine, demokratske institucionalne saradnje sa Zapadom jer samo tako može da opstane", ukazao je Rašiti.

On izražava uverenje da tzv. Kosovo neće biti isključeno iz regionalnih inicijativa, već da će izgubiti uticaj u okviru njih.

"Ne verujem da će se to desiti jer je teško zamisliti da će lideri zemalja sesti u nemačkoj kancelariji i potpisati sporazum bez prisustva svih. Uveren sam da će na kraju i Nemačka i tzv. Kosovo uložiti više napora. Berlin neće izostaviti Srbiju, tako da tzv. Kosovo mora proaktivno da prethodi izradi agende, da je dobro oblikuje, da korektno komunicira sa liderom ovog procesa, ali i sa drugim zemljama", kaže Rašiti.

Ocenjuje da je Berlinski proces ostao jedina važna evropska agenda za Zapadni Balkan, koja uključuje sve zemlje regiona i tretira ih ravnopravno.

Shodno tome, kaže on, insistiranje tzv. Kosova na reciprocitetu je politički legitimno, ali dugoročno nije ispravan pristup.

"Aktuelne mere su mere koje se poklapaju sa dva prioriteta vlasti. Vlada je kada je došla na vlast proklamovala reciprocitet i to je osnova političkog stava, a drugi je o bezbednosti posle Banjske. Potrebno je prvo se boriti za lobiranje i unapređenje ovih regionalnih agendi za mobilizaciju partnera za borbu protiv Srbije, pa otkloniti mere ali ne odustajte od svojih zahteva i onda možete kreirati agende koje zahtevaju uspostavljanje reciprociteta ili rešavanje bilateralnih pitanja u okviru drugih mehanizama ili uspostavljanje novih mehanizama", naveo je Rašiti.

Kako kaže nema napretka Ksova bez koordinacije sa međunarodnim saveznicima.

"Svi ovi procesi proširenja suvereniteta, reciprociteta, regionalne saradnje, povećanja prisustva tzv. Kosova i članstva u međunarodnim organizacijama biće bolje ostvareni u saradnji sa međunarodnim saveznicima. Nije savršeno, ove zemlje imaju različite agende, često imaju kontradiktorne agende, kao što smo videli, favorizuju Srbiju u određenim fazama, međutim, primarni cilj tzv. Kosova je konsolidacija državljanstva iznutra i spolja, što mi nećemo biti u stanju da postignemo bez međunarodnog faktora to se može razumeti danas ili posle deset ili petnaest godina nema drugog izbora", ocenjuje.

U saopštenju koje je vlada tzv. Kosova uputila Glasu Amerike, navodi se da "Tzv. Kosovo podržava regionalnu saradnju i produbljivanje ekonomske integracije kroz Berlinski proces, na osnovu principa jednakosti, reciprociteta, vrednosti i pravila EU".

"Na jučerašnjem sastanku sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, premijer Kurti je izrazio posvećenost vlade tzv. Kosova novim sporazumima u okviru ovog procesa, i istovremeno istakao važnost pune implementacije četiri sporazumi o mobilnosti potpisani u Berlinu i Tirani", navodi se u u saopštenju.

Iz vlade tzv. Kosova dodaju da se radi na deblokadi Cefte kao važnog mehanizma u implementaciji zajedničkog regionalnog tržišta, kako bi se osigurala direktna zastupljenost i ravnopravnost strana.

Predsednik Trgovinsko-industrijske komore Skender Krasnići smatra da bi Vlada trebalo da iskoristi ovu situaciju da, pored ukidanja zabrane uvoza robe iz Srbije, ponovo pregovara o svom Cefta sporazumu, koji je potpisao Unmik u ime tzv. Kosova 2006. godine.

"Tzv. Kosovo je jedina zemlja koja je potpisala Cefta sporazum, a da nije zaštitila nijedan proizvod, što je uticalo da se uvoz iz ostalih zemalja poveća, ali ne i izvoz naših proizvoda u zemlje Cefta. To je stalna greška ove i svih vlada na tzv. Kosovu, koje nikada nisu započele ponovno pregovaranje o Cefta sporazumu i početak zaštite proizvoda koje imamo koji su konkurentni na tržištu", ukazao je on.

Stejt department u Izveštaju o klimi poslovanja na tzv. Kosovu i Izveštaju o napretku tzv. Kosova za 2023. godinu kritikuje zabranu uvoza srpske robe, ocenjujući da je to u suprotnosti sa duhom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, i da je "izazvalo veliku konfuziju kod uvoznika i negativno uticao na kompanije u vlasništvu stranih subjekata na tzv. Kosovu, zbog poremećaja u lancu snabdevanja".

Kosovo onlajn

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading