pristina
Foto: EPA/Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

"Položaj srpske manjine na Kosovu i Metohiji već dugo je težak. Redovno se napadaju hrišćanske insitucije, kao što su crkve ili se skrnave groblja. Za vreme hiršćanskih praznika se napadaju vernici, a na udaru su i sveštenici“, rekao je Kraus u intervjuu za Politiku, povodom nedavnog zahteva stranke za u bečkom parlamentu protiv priznavanja Kosova.

Ukazao je i da svi incidenti moraju biti oštro osuđeni od strane međurodne zajednice.

"U našem zahtevu smo jasno stavili do znanja da Kosovo nije država, iako ju je Austrija priznala. Tamo ne postoji vladavina prava. Stoga s njima uopšte ne treba pregovarati o ulasku u Evropsku uniju. Mi smo stranka koja poštuje međunarodne sporazume i zahteva od durgih da to čine. Kada dođe do nepravdi mi ćemo i dalje dizati glas“, rekao je Kraus.

Budući da mu je supruga Srpkinja, kaže da je to takođe razlog zbog kojeg ga zanima situacija u Srbiji, u kojoj često boravi.

Podseća da se kolegama iz Slobodarske partije nedavno sastao sa visokim političarima Srbije, te da ih primio i predsednik Aleksandar Vučić.

"Nažalost, tokom ove posete član jedne srpske opozicione partije dao je neukusan komentar na naš račun zbog čega već preduzimamo pravne mere i u Austriji  i u Srbiji“, dodao je Kraus.

Ističe i da je FPO, sa glavnim kandidatom Haraldom Vilimskim prvi put u istoriji stranke osvojila je prvo mesto kada su u pitanju izbori za Evropski parlament.

"Nakon toga smo uspeli da formiramo snažnu patriotsku snagu sa našim evropskim partnerima koja sada čini treću po veličini frakciju U EP. Mi smo u Austriji jedina protivteža ujedinjenoj strani koju čine Narodna partija, Socijalistička partija i Zeleni. Jedina smo stranka koja dosledno zastupa interese sopstveng stanovništva. Zato nam je cilj da posle izbora imenujemo Herberta Kikla za saveznog kancelara“, kaže Kraus.

Pojašnjava i da su dva razloga ključna za trenutni uspeh njegove stranke:

"Suočavamo se sa neviđenim talasom migracija iz arapskih i afričkih zemalja. Austrijanci, međutim, ne žele masovan dolazak migranata koji često zloupotrebljavaju sistem socijalne zaštite i neretko se bave kriminalom. Stoga zahtevamo zaštitu granica i deportaciju kriminalnih azilanata“, navodi.

Podseća i da su Austrijanci bili nezadovoljni radikalnim merama tokom pandemije, tokom koje su višemesečna zaključavanja ozbiljno naštetila građaniam i ekonomiji, dok se FPO, kaže, borila za slobodu pojedinaca.

Kada je reč o ratu u Ukrajini, Kraus je rekao da oni osuđuju rusku agresiju u Ukrajini, ali i da je Austrija neutralna država, zbog čga bi njega uloga trebalo da bude posrednička u takvim kriznim situacijama.

"Narodnjaci, socijalisti i Zeleni krše načelo neutralnosti koje je ugrađeno u Ustav, podržavajući sankcije protiv Rusije – sankcije koje su ozbiljno oštetile austrijsku ekonomiju i dovele do rekordne inflacije. Samo FPO insistira na očuvanju te neutralnosti“, rekao je Kraus.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading