kim
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Blanar, koji danas boravi u poseti Beogradu, istakao je u intervjuu za Politiku da Slovačka, kao i desetine drugih država nije priznala jednostrano porglašenje nezavisnosti takozvanog Kosova jer je reč o kršenju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Srbije.

- Srbija ima našu punu podršku po ovom pitanju. Međutim, ono čemu se treba hitno posvetiti jeste trenutni razvoj na Kosovu, posebno na severu - rekao je Blanar. 

Naveo je da su događaji proteklih nedelja u suprotnosti sa prethodnim sporazumima kao i da postavljaju pitanja o dvojakim standardima međunarodne zajednice, o čemu je, kako je istakao, potrebno govoriti konstruktivno, ali i otvoreno.

- Mislim da danas nema sumnje ko snosi veći deo odgovornosti za ovakav razvoj događaja - rekao je Blanar i istakao da Slovačka podžava dijalog Beograda i Prištine.

Prema njegovim rečima, dijalog je trenutno realan način za pronalaženje održivih i međunarodno prihvatljivih rešenja za AP KiM.

Odgovarajući na pitanje kako saradnja Srbije i Slovačke može da doprinese očuvanju mira i stabilnosti u svetu, Blanar je rekao da Srbija i Slovačka imaju slične poglede na rešavanje pojedinih izazova i da su stavovi obe države zasnovani na principima međunarodnog prava, naročito u pogledu zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i diplomatskog rešenja u sporovima između država.

- Trenutna erozija ovih principa dovodi do ozbiljne pretnje stabilnosti u svetu. O tome svedoče dešavanja na Bliskom Istoku i u Ukrajini, ali ne samo to - rekao je Blanar.

On je dodao da su zemlje poput Srbije i Slovačke od ključnog značaja za sprovođenje poštovanja međunarodnog prava.

Govoreći o obimu trgovinske razmene između dve zemlje, naveo je da međusobna trgovinska razmena premašuje milijardu evra, ali da obim i struktura trgovinsko- ekonomske ne odgovaraju potencijalima obe zemlje i novou političkih odnosa.

Na pitanje zašto EU još nije spremna da prihvati druge zemlje, Blanar je odgovorio da je Slovačka stabilni i opredeljeni pobornik procesa proširenja EU na zapadni Balkan, uključujući i Srbiju.

Prema njegovim rečima, postoji veliki broj razloga zašto proces ekspanzije na Balkanu napreduje sporije nego što je to bio slučaj u srednjoj Evropi - neki su vezani za dešavanja unutar same Unije, a neki su povezani sa dešavanjima u zemljama koje su kandidati.

"Međutim, ubeđen sam da neočekivane i bolne poromene u evropskom bezbednosnom okruženju pružaju novu priliku za Srbiju i širi region", kaže Blanar i dodaje da, za razliku od mnogih drugih, Slovačka ne smatra da će novi kandidati za članstvo u EU brže napredovati.

Na pitanje da li EU koristi dvojake standarde prema Srbiji, Blanar je rekao da je nedovoljna dinamika proširenja jedan od razloga sve brojnijih problema u regionu.

Prema njegovim rečima, vizija članstva treba da bude snažna motivacija za duboke promene koje članstvo u EU zahteva od svake zemlje kandidata.

"Što se tiče konkretnih mera, mislim da je nastupilo vreme da  Srbija krene napred u pristupnim pregovorima. Danas ne vidimo razlog za dalje odlaganje otvaranja trećeg klastera, već naprotiv. Verujemo da ćemo se o tome što pre dogovoriti sa kolegama u EU", istakao je Blanar.

(Tanjug)
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading