ZANIMLJIVO REZULTATI ANKETE CENTRA ZA GEOSTRATEŠKA ISTRAŽIVANJA I TERORIZAM: 70 odsto žena za  vraćanje vojnog roka!
Vojska Srbije

 

Obaveza služenja vojnog roka ne postoji od 2011. godine, a poslednjih meseci se ponovo sve glasnije govori o tome da bi ona ponovo mogla da se vrati.

Prema dobijenim rezultatima, vojni rok nije služilo 77,16 odsto ispitanika, kojih je bilo ukupno 1.003, a njegovo ponovno uvođenje podržalo bi čak 64,90 odsto građana. Zanimljivo je da ovaj predlog podržava gotovo tri četvrtine žena, odnosno 72,30. Takođe, 82,97 odsto ispitanika koji su već služili vojni rok podržava ovu ideju, a dodatno je interesanta činjenica da, iako 92,43 odsto ispitanika mlađih od 25 godina nije služilo vojni rok, njih čak 73,75 odsto smatra da bi usvajanje ove inicijative bilo od posebnog značaja.

Ovi podaci nisu iznenađujući, s obzirom na to koliko je srpska vojska napredovala poslednjih godina, što je nedavno potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Ovo nismo mogli ni da sanjamo. Srpska vojska pre deset godina i danas su nebo i zemlja. Građani treba da znaju koliko je danas veća snaga naše vojske nego pre - kazao je predsednik prilikom obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Kako su za Alo! rekli u Centru za geostrateška istraživanja i terorizam, kada je u pitanju teritorijalna raspodela ispitanika  koji podržavaju ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka, ona je najveća u regionu Kosova i Metohije (81,82), dok je najmanja u Vojvodini (59,20).

- Ovakav podatak u severnoj srpskoj pokrajini se podudara i sa činjenicom da se upravo na njenoj teritoriji preko 40,80 odsto ispitanika protivi ili ne želi da se izjasni o ovom pitanju - kažu u Centru.

Sa druge strane, istraživanje je pokazalo slabu informisanost građana po pitanju modernizacije i napretka VS, te je to segment na kome je definitivno potrebno više raditi.

Gotovo trećina ispitanika, odnosno 28,11 odsto, svojoj obaveštenosti na ovu temu dalo je ocenu 1 ili 2.

Više od polovine ispitanika (51,05 odsto) podržava trend povećanih izdvajanja za naoružanje. Tome u prilog govori i činjenica da čak dve trećine ispitanika, odnosno 66,40 odsto, smatra da koncept militarizacije (održavanje visokog nivoa pripremljenosti vojnih snaga i stanovništva za ratno stanje) nije prevaziđen.

Poseban segment istraživanja posvećen je politici vojne neutralnosti.

- Iako  većina  ispitanika podržava ovakav koncept (68,70), čak 41,97 odsto njih smatra da to ipak nije dugoročno održivo rešenje. Očekivano, polovina ispitanika (50,44) ne smatra da bi Republika Srbija trebalo da bude članica bilo koje vojne alijanse. U skladu s tim, 39,78 odsto građana veruje da politika vojne neutralnosti ima pozitivan uticaj na proces modernizacije. Sa druge strane, u slučaju priključivanja nekom vojnom savezu, 48,35 odsto građana veruje da bi se to pozitivno odrazilo na dalji proces modernizacije naoružanja i  vojne  opreme, kao i da bi to imalo pozitivan uticaj na  bezbednost građana (33,90 odsto) - objasnili su u Centru.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Nesa

18.09.2021 09:14

Podrzavam sluzenje vojnog roka ali pod uslovom da to vazi i za mladice i devojke.