MOSKVA MOTRI NA NATO U SRBIJI Dmitrij Peskov se oglasio povodom Platinastog vuka
EPA

Rusija će vrlo pažljivo pratiti vojne vežbe „Platinasti vuk“ koje Srbija izvodi sa SAD i još 10 zemalja, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Što se tiče pomenutih vežbi, svakako ćemo ih veoma pažljivo pratiti - odgovorio je Peskov na pitanje da li je Rusija zabrinuta namerom Srbije da održi vojne vežbe sa SAD. Po njegovim rečima, ne prestaju pritisci na Beograd da zauzme antiruski stav.

- Stalno se pokušava da se Srbija privuče na stranu onih koji se drže antiruskog stava. Znamo da se Beograd nalazi pod strašnim pritiskom, pritiskom bez predsedana - zaključio je portparol Kremlja.

Podsetimo, Vojska Srbije održaće u junu ove godine vojnu vežbu „Platinasti vuk“ sa pripadnicima Vojske SAD i zapadnim partnerima, čime će biti prekinut moratorijum učešća u bilateralnim i multilateralnim vežbama sa svim partnerima, uveden nakon početka rata u Ukrajini.

MOSKVA MOTRI NA NATO U SRBIJI Dmitrij Peskov se oglasio povodom Platinastog vuka

Alo

 

Aktiviranje međunarodnih vojnih vežbi 23. marta pomenuo je i viši savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole, kada je na Tviteru zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na konstruktivnom angažmanu u Ohridu, ali i na „ponovnom angažovanju sa SAD u odbrambenim vojnim vežbama“, uz natpis #PlatinumWolf.

Ministarstvo odbrane Republike Srbije potvrdilo je za medije da će se vojna vežba „Platinasti vuk 23“ održati u Srbiji, kao i da će pripadnici naših oružanih snaga vežbati sa NATO vojnicima i njihovim saveznicima.

Politički analitičar i istoričar Ognjen Karanović za naš list napominje  da je angažovanje Vojske Srbije u vojnim vežbama sa SAD i NATO u potpunosti u skladu sa nacionalnom politikom srpske vlade, koja dosledno poštuje svoj vojnoneutralni status države.

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar odbrane Miloš Vučević i na ovaj način neguju suverenističku i nacionalno odgovornu poziciju Srbije, čak i u doba strahovitih geopolitičkih sukoba političkog Zapada s jedne i Rusije s druge strane. Ne zaboravimo, Srbija je članica programa Partnerstvo za mir, te u vezi s tim, kao odgovorna država ima i preuzete međunarodne obaveze. To je ne sprečava da sa Rusijom neguje otvorene i prijateljske odnose, te da i dalje bude jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije zvaničnoj Moskvi. To bi trebalo da bude i podsetnik svim ruskim zvaničnicima, kad posmatraju odnose Srbije sa NATO - navodi on, i dodaje:

- S druge strane vojne vežbe s definitivno prvom vojnom silom u svetu svakako pomažu u daljem jačanju naše borbene gotovosti i spremnosti oružanih snaga. To je i rezultat napornog rada predsednika Vučića, ministra Vučevića i cele srpske vlade, da uz razvoj namenske industrije u Srbiji, očuvaju srpsku vojsku, te da njene borbene potencijale afirmišu u status najmoćnije oružane sile u regionu - zaključuje naš sagovornik.

Podsticaj za razvoj baze Jug

„Platinasti vuk“ je vežba koje se realizuje u Srbiji od 2014. godine sa idejom da se osim neposredne pripreme za učešće u multinacionalnim operacijama da podsticaj za razvoj baze „Jug“ kao regionalnog centra za obuku.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading