SRAMNA IZJAVA IZ BRISELA Posle glasanja u Savetu Evrope ističu Vjosu, ali stiže odgovor Beograda!
Shutterstock

Glas Srbije protiv članstva "Kosova" u Savetu Evrope (SE) povlači pitanje posvećenosti Beograda sprovođenju sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom uz posredovanje EU, ocenio je "Euraktiv".

Briselski portal citira predsednicu privremenih prištinskih institucija Vjosu Osmani, koja je ijzavila da je Srbija svojim glasom prekršila ključne tačke nedavnih Briselskih i Ohridskih sporazuma, i podseća da član 4 sporazuma kaže da se Srbija neće protiviti članstvu tzv. Kosova u međunarodnim institucijama.

Međutim, nikakv sporazum nije potpisan u Ohridu, dok je Beograd stavio do znanja da će u implementaciji sporazuma ići samo do svojih crvenih linija koje je u više navrata javno definisao.

SRAMNA IZJAVA IZ BRISELA Posle glasanja u Savetu Evrope ističu Vjosu, ali stiže odgovor Beograda!

Alo

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno je istakao naše crvene linije, i da zato nije hteo ni da potpiše te akte, kao i da se usmeno ogradio od delova koji su za nas sporni - nezavisnosti Kosova i članstva u UN.

Čak ni portparol Evropske unije Peter Stano nije bio u stanju da optuži Srbiju da je svojim glasom u Savetu Evrope prekršila prethodne obaveze koje je na sebe preuzela.

Na insistiranje da odgovori sa da ili ne na pitanje: da li je Srbija prekršila sporazume, Stano je rekao da će prekinuti konferenciju za novinare, ako nastave da postavljaju takvo pitanje.

Za prijem "Kosova" u Savet Evrope glasali su predstavnici 33 zemlje, a sedam je bilo protiv.

Srbija, Azerbejdžan, Gruzija, Rumunija, Kipar, Španija i Mađarska rekle su ne. Grčka, Slovačka, Moldavija, Ukrajina i BiH bile su uzdržane. Jermenija nije glasala. Zeleno svetlo tzv. Kosovo, iz regiona je dobilo od Crne Gore, Slovenije, Severne Makedonije, Hrvatske i Albanije.

SRAMNA IZJAVA IZ BRISELA Posle glasanja u Savetu Evrope ističu Vjosu, ali stiže odgovor Beograda!

MILOŠ MILIVOJEVIĆ (STF)

 

 

Srpski državni vrh najavio je promenu spoljne politike posle glasanja naših suseda ali i Ukrajine. Ako neko ne poštuje naš teritorijalni integritet, zašto bismo mi poštovali njihov, pitao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Posle sednice Vlade Srbije posvećenoj izborima na KiM i glasanju u Savetu Evrope, dogovoreno je da se pristupi izradi strateškog dokumenta u oblasti spoljne politike koji će precizno definisati odnose Srbije sa drugim zemljama, uz poštovanje prijatelja i partnera, i koji će biti zasnovan na bazi reciprociteta.

Odluka Mađarske da podrži stav Beograda na glasanju nije prošla neopaženo na Zapadu, pa tako "Euraktiv" ocenjuje da "na papiru, Budimpešta priznaje nezavisnost Kosova, ali sve veća trvenja sa EU i ono što neki vide kao simpatije prema Rusiji i Srbiji postavljaju pitanja o njenoj motivaciji."

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading