LAŽNI POLJOPRIVREDNIK OBMANJUJE JAVNOST Ovo je spisak svega što su odbili
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Čovek koji je u stvari zaposlen u Gradskoj upravi Novog Sada je izneo niz neistina.

Zaštitnu cenu koja je tražena od 85 dinara je u stvari garantovana cena.

Država ne može da bude kupac, a cena se utvrđuje odnosom kupca i prodavca. Država jedino ima pravo da daje podršku kroz podsticaje (subvencije, premije i regrese).

Država je dala jednokratno 125 000 za nabavku kvalitetnog grla, 30 000 dinara godišnje po grlu, premiju za mleko od 15 dinara što je na 7000 litara godišnje 105 000 dinara i za odgoj ženskog teleta 200 000 za dve godine retroaktivno od 1.1.2023.

Podrška se kreće od 160 000 pa do 250 00. Uz to poljoprivrednici dobijaju i 240 kg kukuruza po grlu. Dobili su I pravo prečeg zakupa državnog zemljišta jeftinije za 30 000 po ha. Uz to imaju pravo i na podsticaje. mehanizaciju i opremu.

Na raspolaganju su i sredstva iz IPARDA za izgradnju farmi od 60% od njene vrednosti.

Nema zemlje u Evropi koja više podržava proizvodnju mleka.

Lažni poljoprivrednici su tražili da se ukine tržišna ekonomija. Sve da je moguće utvrditi garantovanu  cenu id 85 dinara to bi dovelo do poskupljenja proizvoda od mleka 30%, smanjilo njihovu konkurentnost i tražnju što bi smanjilo otkup.

Ponuđeno im je da prihvate evropske uslove u proizvodnji mleka i da se prerađivači obavežu da poštuju  i prate otkupne  prosečne cene u otkupu. To je odbijeno.

Ponuđen je prelevman na sireve iz EU  od 300 dinara  i što su odbili tražeći da se uvede i za CEFTU u koju izvozimo  pet puta više poljoprivredno prehrambenih proizvoda nego što izvozimo a u mlečnim proizvodima izvozimo 102 miliona evra mleka za godinu, a uvozimo za 12 miliona i to samo iz BiH tj Republike Srpske.

Ponuđeno im je da sami dogovore o raspodeli 68,7 milijardi dinara podsticaja ili 5% srpskog budžeta. I to su odbili lažni poljoprivrednici.

Ponuđeno im je da osnuju akcionarsko društvo proizvođača mleka i da im se kupi ili sagradi mlekara, da budu učesnik na tržištu. Predlog odbijen.

Predloženo je da da se prvo zajedno dogovore o načinu sprečavanja šverca i da do 1.1 2024. treba promeniti nekoliko zakona. I ovaj predlog je odbijen.

Tražili su 35 000 dinara po hektaru hvaleći 2012.godinu kada su podsticaji isplaćivani samo po hektaru bez drugih mera. Prihvaćen je njihov predlog da to bude 35 000 dinara, ali kao 2012 da to bude jedina mera. Predlog odbijen.

Tražili su  garantovanu cenu adekvatnu ceni na Pariskoj i Budimpeštanskoj berzi što nije moguće jer je cene na berzi cena pri trenutnoj transakciji kupca i prodavca.

Tražili su da se zabrani uvoz ali da se garantuje siguran izvoz.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading