Građani poslali poruke podrške Srbima sa severa Kosova
Foto: Alo/Foto: Kosovo Online

On kaže i da ne treba očekivati da Nemačka, zbog smanjene aktivnosti na području regiona zapadnog Balkana - usled dešavanja na unutarpolitičkom planu, kao i povodom evropskih izbora i kriza u različitim delovima sveta - promeni stratešku politiku po pitanju Kosova.

Ćurčić je rekao za Kosovo onlajn da su Vlada Nemačke i kancelar Olaf Šolc na istorijskom minimumu što se tiče ocene kompetentnosti i ukazuje da ne treba zaboraviti da je popularnost jedna stvar, a da su druga strateški interesi koji se u Nemačkoj nisu promenili prema Kosovu već više od 30 godina - sigurno od NATO agresije, ali i pre toga.

Kako navodi, Nemačka je trenutno posvećena unutrašnjim pitanjima oko štrajka poljoprivrednika i drugih štrajkova koji se odvijaju, dok je nemačka spoljna politika, ali i unutrašnja politička scena, zainteresovana za evropske izbore.

- To je ono što će im biti u središtu pažnje, pogotovu što se tu odlučuje koja će od tih evropskih partija odneti prevagu. Šolcova stranka nalazi se u bloku partija socijalista i demokrata, s druge strane je opoziciona Hrišćansko demokratska unija u Evropskoj narodnoj partiji, očekuje se da bi ta borba mogla biti u fokusu, ali ne treba očekivati da će Nemačka, iako možda bude manje aktivna na ovom području, promeniti svoju stratešku politiku prema Kosovu.

Ona je bila jedan od promotera kosovske nezavisnosti - navodi Ćurčić.
Kako dodaje, ako se govori o francusko-nemačkom planu, tu će Nemačka sasvim sigurno čekati ishod izbora u SAD iz prostog razloga jer će to odrediti šire odnose između Evrope i SAD.

BONUS VIDEO

 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading