predsednik republike srpske
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen/ Al Jazeera Balkans

- Postoji odluka o razdvajanju, ali još uvek nije određen konkretan datum, potrebno je da se uradi dosta istraživanja, uz nas postoje još dve strane. Za ovo je, naravno, potrebno vreme - rekao je on, odgovarajući na pitanje kada bi mogao biti održan referendum o nezavisnosti Republike Srpske.

Dodik najavljuje početak pregovora o razdruživanju, ali dodaje da je uveren da već postoji "istorijska, generalno civilizacijska zrelost i razumevanje da to treba i da će se desiti".

Ako bi Republika Srpska ostala u sastavu Bosne i Hercegovine bilo bi to gubljenje i vremena i mogućnosti, te je zbog toga neophodno prestati sa trošenjem resursa "uzalud se nadajući da će Bosna i Hercegovina nešto učiniti".

- Apsolutno ne želimo da stvaramo nestabilnost na teritoriji naše zemlje, pre svega, dali smo predlog da se odvojimo od Bosne i Hercegovine. Krećemo se u tom pravcu - zaključio je on.

Dodik je ranije rekao da će vlasti Republike Srpske u roku od 30 dana izraditi predlog mirnog razdruživanja Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim rečima, to će omogućiti očuvanje postojećeg modela ekonomskog funkcionisanja i njegovo prilagođavanje modelu mirnog razgraničenja.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading