Ivan Stoilković
Foto: Printscreen/Printscreen/KosovoOnline

Kao bomba je prošle nedelje odjeknula vest da će Ivan Stoilković, predsednik DPSM biti potpredsednik makedonske vlade i ministar zadužen za odnose između zajednica. Očekivano, reakcija albanskih političara u Severnoj Makedoniji bila je burna, jer kako je VMRO-DPMNE izabrao Srbina, a ne Albanca za tako važnu funkciju. A za šta je sve važna i šta će prvo preduzeti pokušali smo da saznamo direktno od Stoilkovića.

Uz objašnjenje da je odlučio da se ne oglašava za medije do momenta zvaničnog imenovanja na funkciju 23. juna, on je u kratkoj izjavi za Alo! rekao da će doprineti ravnopravnosti svih etničkih zajednica.

- Pokušaću da vratim Srbe u ekonomski i politički život makedonske države iz koga su bili isključeni, ali taj napor će biti usmeren i na sve druge manjinske zajednice - istakao je Stoilković za naš list.

On smatra da javnost u Srbiji nedovoljno poznaje situaciju u Severnoj Makedoniji, i da je bilo teško boriti se za prava potpuno zapostavljene srpske zajednice u trenutku kada je i sama Srbija imala velike probleme.

Osvrnuo se i na protivljenje Albanaca njegovom imenovanju.

- Sada, posle dvadeset godina, deo albanskih stranaka konačno odlazi u opoziciju, što je za neke poput Bujara Osmanija donedavno bilo nezamislivo. Činjenica je da je Ministarstvo za politički sistem i odnose među zajednicama tokom poslednje dve decenije postala mašina za zapošljavanje Albanaca i mesto gde se okuplja politički uticaj. To je „tvrđava“ u kojoj trenutno ima 470 zaposlenih. - Ta tvrđava je sada načeta - rekao je Ivan Stoilković, koji je naglasio da je najvažnije to da je srušen jedan tabu, a to je da makedonski Srbi ne mogu da učestvuju u vođenju makedonske države. Tabu je srušen i činjenicom da će drugi potpredsednik Vlade u isto vreme biti Albanac, Izet Medžidi.

Stoilković mora da prizna Kosovo i genocid u Srebrenici!

Stranka Alijansa za Albance reagovala je juče na predlog mandatara Hristijana Mickoskog da potpredsednik Vlade koji će rukovoditi resorom za odnose među zajednicama bude Ivan Stoilković, navodeći da Stoilković ima proruske stavove i da je na istoj liniji sa Aleksandrom Vučićem i Vladimirom Putinom.

-Pored toga što je nelegitimna, najavljenoj Vladi koja sada dolazi dodaju se i antialbanski, antizapadni i antiustavni elementi u odnosu na susedne zemlje. Ministar i potpredsednik Vlade koji će biti posvećen Ohridskom sporazumu, Ivan Stoilković, poznat je po svom proruskom stavu i, u skladu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ne priznaje nezavisnost Kosova, čime je ozbiljno narušio Ustav zemlje, kao i negiranjem genocida u Srebrenici - navode iz Alijanse.

Stoilković je ranije govorio da se ništa „značajno ne dešava na polju ljudskih prava i sloboda u Makedoniji, jer imamo situaciju da je država izašla iz okvirnog sporazuma, odnosno Ohridskog sporazuma koji je određivao Severnu Makedoniju kao multinacionalnu i multikulturalnu državu, i ušlo se u proces dvonacionalne države.“

O tome govori i reakcija Izeta Medžidija iz Demokratskog pokreta, političke stranke koja je deo koalicije Vredi, koji je na Fejsbuku osudio „propagandnu mašineriju“ političkih vođa Albanaca Artana Grubija i Bujara Osmanija. Medžidi na Fejsbuku piše da „Ivan Stoilković nije dobio mesto ministra na osnovu političkog sistema ili Ohridskog sporazuma. Stoilković je predložen kao ministar za odnose među zajednicama, jer je ovo Ministarstvo, formirano 2008. godine, donedavno bilo nadležno za zaštitu, gajenje i afirmaciju etničkih grupa kojih ima manje 20%, odnosno za unapređenje prava Turaka, Srba, Bošnjaka, Roma i drugih. Dakle, ovo Ministarstvo se ne bavi pravima Albanaca, niti ih ograničava niti promoviše. Prava Albanaca su zaštićena i zagarantovana Ustavom i Ohridskim sporazumom. Kao drugi najbrojniji narod, Albanci su predstavljeni u nekoliko ministarstava i resora u vladinom kabinetu“, piše Izet Medžidi.

Dejan Miletić

Strahinja Aćimović

 

MILETIĆ: PREKRETNICA U ODNOSIMA

Analitičar Centra za proučavanje globalizacije prof. dr Dejan Miletić za Alo! kaže da će ovaj potez Skoplja dovesti do pravilnog pozicioniranja Vlade Severne Makedonije u odnosu na događaje u Srbiji, „ali i bolje odbrane srpskih interesa u regionu“.

- Ovo je prvi put od uspostavljanja Severne Makedonije kao države da jedan Srbin bude član njene Vlade. Verujem da je ovo svojevrsna prekretnica u saradnji naše dve države, i da će njegovo prisustvo u Vladi biti od posebnog značaja za bolje razumevanje izazova s kojim se susreću naš narod i država, objašnjava prof. dr Dejan S. Miletić.

- Teško će se nadalje dešavati da Severna Makedonija glasa u međunarodnim institucijama protiv Srbije i njenih interesa. Ujedno, ovo je svojevrsna šansa za Albance da izgrađuju bolje razumevanje, toleranciju i poverenje sa srpskim narodom. Sve to može da bude i tačka spajanja, a ne faktor dodatnih tenzija - zaključuje Miletić.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading