miloš vučević
Foto: Alo/TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Spomenik se nalazi u opštini Voždovac, u kojoj je Milunka Savić provela poslednje godine života. Venac su, zajedno sa premijerom, položili i ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar kulture Nikola Selaković. U okviru ceremonije, orkestar Garde Vojske Srbije intonirao je državnu himnu "Bože pravde", a spomenik je osveštao episkop Aleksej. Državnoj ceremoniji otkrivanja spomenika prisustvovali su i načelnik Generalštaba Milan Mojsilović, predsednica gradske skupštine Voždovac Ivana Tomić Ilić, zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović, državni sekretar u Ministarstvu sporta Marko Kešelj, direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon, potomci Milunke Savić, veliki broj građana, predstavnika vojske, crkve, veterana...

 

Prisustvovali su i predsednica Nadzornog odbora kompanije Dunav osiguranje Tatjana Vukić, predsednica Izvršnog odbora kompanije Ivana Soković i član Izvršnog odbora kompanije Milo Marković. Kompanija Dunav osiguranje pomogla je podizanje spomenika.

Spomenik je otkriven uoči Vidovdana, rođendana Milunke Savić.

Autori spomenika su Zoran Ivanović i Jelena Atanasković. Srpska heriona Milunka Savić (1892-1973) se kao dobrovoljka borila u Balkanskim i Prvom svetskom ratu od 1912. do 1918. godine i bila je primer smelosti i junaštva. Bila je četiri puta ranjavana u borbama za slobodu otadžbine i postala je najodlikovanija žena Velikog rata (Prvog svetskog rata). Nosilac je sedam odlikovanja među kojima su vojnička zlatna Karađorđeva zvezda sa mačevima, Zlatna medalja za hrabrost “Miloš Obilić”, francuska oficirska Legija časti... Njeno junaštvo poštovali su admiral Emil Geprat, generali Moris Saraj, Franše d’Epere, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, vojvoda Živojin Mišić.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (7)

Loading
Rada

27.06.2024 12:35

Herojinu kao što je Milunka Savić, srpski narod nikada neće zaboraviti.

Ruska bokerica

27.06.2024 12:40

Novootkriveni spomenik Milunki Savić je dobra stvar za sećanje na naše heroje.

Ruska bokerica

27.06.2024 12:42

Milunka Savić je mnogo zadužila našu zemlju Srbiju.