Sednica Vlade
Foto: Tanjug/Tanjug

Na svetski dan energetske nezavisnosti, preduzet je novi korak ka razvoju nuklearne energije. Nakon potpisivanja Memoranduma i javne rasprave, sledeći korak biće obrazovanje i motivisanje stručnjaka iz različitih oblasti da se uključe u proces.

"Posmatrajući iz ove perspektive mogućnost ulaska države u nuklearni program koji zahteva značajne investicije, potrebno je u potencijalni budžet uključiti i izgradnju istraživačkog reaktora koji bi služio kao centar za praktičnu obuku kadrova i istraživanje sa jedne strane, a sa druge strame, za proizvodnju radio izotopa za dijagnostiku i terapiju, koja se koristi u medicini. To bi trebalo da bude buduća inicijativa ministarstava nadležnih za energetiku, prosvetu, nauku i zdravlje", navodi Koviljka Stanković iz Srpskog nuklearnog društva.

Ministarstvo rudarstva i energetike u junu je raspisalo i tender za izradu preliminarne tehničke studije radi razmatranja mirnodopske primene nuklearne energije. Rok za prijavu ističe za šest dana.

Ulaganje u oblast energetike pitanje je i suvereniteta i samostalnosti jedne države, poručuje premijer Miloš Vučević.

"Procene govore da će 2050. godine Srbija trošiti četiri puta više električne energije. Problem će postati fosilni izvori, ugalj, i ono što nas čeka na polju Zelene agende, čiste energije jasan je zaključak da bi nuklearna energija mogla biti konkretan i pravi odgovor na ovaj izazov", kaže Miloš Vučević.

Srbija je potpisnica Deklaracije o Zelenoj agendi, usvojene 2020. godine u Sofiji. Time se obavezala da će do 2050. izbaciti ugalj iz upotrebe.

U proizvodnji električne energije, Srbija se trenutno oslanja na proizvodnju struje iz termoelektrana na ugalj, dok se u Evropi 26 odsto električne energije proizvodi u nuklearnim elektranama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading