Skupština
Foto: Alo/Printscreen/youtube

Sve aktuelnosti iz Skupštine mogli ste da pratite u našem lajv blogu. Ovo je sumirano šta se sve dešavalo: 

Starović: Netačno je da TV taksa ne stiže iz EPS-a u RTS

 Ministar Nemanja Starović, osvrćući se na navode tokom rasprave da TV taksa ne stiže iz EPS-a u RTS, rekao je da je to netačno, te da svaki dinar koji se naplati dolazi u RTS i RTV u skladu s propisima.

Skupština Srbije

Foto: Prinstcreen

 

 

Starović je naveo da rasprava ide u pravcu da se ukine TV taksa, rekavši da je to popularno i da je politički oportuno slati tu poruku građanima, ali bi bilo pošteno da se kaže koji su mogući ishodi takve odluke. Dva su moguća ishoda, rekao je, a to su – gašenje javnih medijskih servisa i vraćanje javnih medijskih servisa na teret budžeta Republike Srbije, a samim tim na teret građana Srbije.

Bajka je, a samim tim i vrhunac populizma, reći da ćemo imati bolji javni servis ako se ukine TV pretplata, rekao je ministar.

Jovanov: Nikada nisam bio u Americi

 Milenko Jovanov (SNS) Paviću je odgovorio da za razliku od njega, koji je tamo živeo, nikada nije bio u Americi. Rekao je da navodno zastupaju ruske interese, ali im samo štetu prave toliko da „nije slučajno da im CIA toliko izlazi iz usta“. „Hvaleći antiglobalističku i prorusku poziciju direktno ide u korist globalistima i antirusima. Toliko loše argumente koristite, da je jasno da ako već nekakve veze neko ima sa CIA, dovoljno je da se pogledate u ogledalo i sve Vam će se samo kasti“, rekao je Jovanov.

Poslanik MI snaga naroda Jovanovu je rekao da ga redovno pozivaju ruski mediji i da su oni valjda ti koji mogu da procene koliko je štetan po njih, jer da je toliko štetan ne bi ga toliko zvali da gostuje, bude kolumnista i ide u posetu Moskvi.

Skupština Srbije

Printscreen

 

Ko o čemu, baba o.... Ćuta o čvarcima

Aleksandar Jovanović Ćuta (Eko ustanak) više ne zna kako da a"argumentuje" to što je protiv Rio Tinta, pa je ubacio nove argumente.. - čvarke!

Upoređivao je cenu čvaraka sa litijumom, govoreći da je bolje da se ulaže u poljiprivredu nego u litijum. 

Skupština Srbije

Printscreen

 

 

Vujadinović:Opozicija ne preza ni od jedne teme da bi došla do vlasti preko ulice

Poslanik Srpske napredne stranke Milimir Vujadinović ocenio je danas da opozicija u Srbiji ne preza ni od jedne teme i pojave u društvu koja izaziva nedoumice kako bi na volšeban način došla do vlasti bez izbora, preko ulice. Vujadinović je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije ocenio da se ovih dana vodi dosta burna rasprava u parlamentu gde je, kako kaže, centralna tema trebalo da bude Deklaracija usvojena na Svesrpskom saboru, a da je umesto toga usledilo "političko lešinarenje". "To lešinarenje je postala normalnost pogotovo od prošle godine u maju kada su nas zadesile kao naciju strašne tragedije. Od tog trenutka opozicija ne preza ni od jedne teme i pojave koja izaziva nedoumice", rekao je Vujadinović. Prema njegovim rečima, rasprava o deklaraciji je trebalo da bude jedan svečani čin, kao što je to bio slučaj u Banjaluci, ali su, kako kaže, više vremena poslanici posvetili drugim temama.

Brnabić: U političkim prepirkama oko litijuma najmanje ima činjenica

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da u političkim prepirkama i raspravama oko projekta "Jadar" i rudnika lituijuma najmanje ima činjenica.

"Opet ponavljam, moja konačna teza jeste da je ovo sve u domenu političke borbe, borbe protiv Aleksandra Vučića i protiv Srpske napredne stranke (SNS). Nema ovde nikakve brige za zaštitu životne sredine. Ovo je u stvari i poziv da se opozicija ponovo ujedini" kazala je ona za Tanjug.

Brnabićeva je kazala da opoziciju zanima da manipuliše informacijama kako bi u stvari pozvali građane na protest. 

"Nije to protest protiv tog rudnika litijuma. Nije to protest ni za zaštitu životne sredine. To je protest protiv vlasti, protiv Aleksandra Vučića, protest protiv SNS. Nije problem u litijumu, nego je problem litijum pod ovom vlašću", rekla je ona.

Brnabićeva je navela da su, prema poslednjim informacijama, 52 domaćinstva, koja imaju kuće u opsegu gde treba da bude rudnik  proprodalo svoje kuće i iselilo se.

Dodala je da to, ipak, ne možemo da čujemo od opozicije. 

Naglasila je i da ni jedan jedini milimetar koji poseduje Rio Tinto, kompanija nije dobila putem eksproprijacije, već je sve kupila od meštana. 

Predsednica parlamenta se zapitala i zašto niko od 2004. kada su  izdata prva istražna prava ili na prvom mestu 2012. godine, kada je Ministarstvo zaštitu životne sredine, tada u vladi koju je vodila Demokratska stranka, a koja je, kako je rekla, danas valjda jedna od najglasnijih protiv ovog projekta, izdalo po prvi put u Republici Srbiji pravo na izvođenje bušotina velikog prečnika. 

"Pa da je neko zaista bio zainteresovan za životnu sredinu, pa tada bi počeli protesti", rekla je Brnabićeva.

Dodaje da ima još primera da se opozicija ne bavi zaštitom životne sredine i podseća između ostalog da je čitava Loznica generacijama živela i opstajala na industrijskom hemijskom kompleksu Viskoza koja je bila jedna od najprljavijih tehnologija, ali da se tada niko nije bunio.

Brnabićeva je naglasila da mi kao društvo moramo da se odupremo kampanji neistine, širenju panike i histerije i da su, kako je kazala, to izazovi sa kojima se suočava čitav svet i sva moderna društva u eri društvenih mreža.

Predsednica parlamenta je navela i podatak da sve skupa u Srbiji ima 26 aktivnih rudnika i da je od 1960. izdato oko 680 istražnih prava.

"A mi sad kažemo da smo rudarska kolonija", primetila je Brnabićeva.

Ona je navela i da u Finskoj koju kažemo da je standard zaštite životne sredine, da je ozbiljna, odgovorna zemlja i na koju bi po mnogim stvarima trebalo da se ugledamo, radi više od 40 rudnika metala i industrijskih minerala.

"Finska je vodeća zemlja u Evropi u proizvodnji nikla, zlata, kao i jedina zemlja u Evropi koja eksploatiše kobalt. Ima rudnike titanijuma, vanadijuma, gvožđa, hroma, a nalazi se na četvrtom mestu u pogledu politike zaštite životne sredine po svetskom indeksu održivosti", kazala je Brnabićeva.
(Kraj) svd/aut
 

Nastavljeno zasedanje Narodne skupštine

Nastavljeno je prvo vanredno zasedanje Narodne skupštine. Sednicom predsedava Marina Raguš, a prisustvuje 112 poslanika.

Sednica je počela zatraživanjem obaveštenja i objašnjenja od funkcionera, u skladu sa poslovnikom.

Nastavak sednice je u 10 časova.

Poslanici su juče završili objedinjenu raspravu po svim tačkama dnevnog reda i počeli raspravu u pojedinostima.

Po završetku rasprave u pojedinostima, biće određen dan za glasanje.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (31)

Loading
Igor

30.07.2024 09:10

Verujem da ce ova sednica proteci mirnije nego do sada, tj. mislim da bi opozicioni poslanici trebalo da postuju dnevni red i eticki kodeks.

Igor

30.07.2024 09:11

Vredno i radno. Valjda ce poslanici iz redova opozicije biti iole civilizovaniji u odnosu na pre.

Mila

30.07.2024 09:12

Bravo. Samo napred! Ne sumnjam da ce biti donete dobre odluke po pitanju ovih zakonskih predloga.

Ana

30.07.2024 09:25

Trebalo bi da opozicija oseti sramotu zbog svog ponašanja u Skupštini i izrečenih uvreda.

Filip

30.07.2024 09:26

Opozicioni poslanici su pokazali kako se ne ponaša u parlamentu, nisu dostojni da budu poslanici.

Maja

30.07.2024 09:27

Nadam se da će se današnja sednica odvijati u relativno normalnim uslovima, mada ne očekujem previše jer opozicija nije sposobna da se ponaša civilizovano i uljudno.

ada

30.07.2024 09:27

Nastavak sednice Skupštine i rasprava o 60 zakonskih predloga ukazuje na intenzivnu zakonodavnu aktivnost

nena

30.07.2024 09:28

Ovaj opsežan paket predloga može značajno uticati na pravni okvir zemlje i buduće reforme

Olja

30.07.2024 09:28

Nadamo se da će poslanici danas završiti sa donošenjem važnih odluka.

Nina

30.07.2024 09:29

Opozicija bolje da podrži dobre stvari jer zemlja koja im daje platu treba da napreduje.

Igor

30.07.2024 09:31

Poslanici će imati puno posla nadam se da opozicija neće ometati sednicu da se sve na vreme završi.

ada

30.07.2024 09:31

S obzirom na količinu od 60 zakonskih predloga na dnevnom redu, jasno je da će sednica Skupštine biti izuzetno dinamična i potencijalno kontroverzna

Gaga

30.07.2024 09:32

Poslanici vladajuće koalicije rade u interesu svih građana Srbije.

nena

30.07.2024 09:32

Očekuju se iscrpne rasprave i duboko analitičko razmatranje svakog predloga."

ada

30.07.2024 09:36

Sednica Skupštine koja se bavi 60 zakonskih predloga može biti kompleksna i iscrpljujuća

Nina

30.07.2024 09:36

Nadam se da će danas bar malo poštovanja prema ovom zdanju pokazati.

Igor

30.07.2024 09:37

Nadam se da ovi iz opozicije danas mogu bar malo kućnog vaspitanja da pokažu i poštovanje svog parlamenta.

Ana

30.07.2024 09:39

Opozicija nastavila svoju kontradiktornost u svojim izlaganjima

Luka

30.07.2024 09:39

Skupština Srbije je mesto gde se donose važne odluke od značaja za Srbiju i njene građane, a ne mesto na kome opozicija može da divlja i da se sprda sa narodom, poslaničkim mandatima.

Lana

30.07.2024 09:41

Opoziciju ne interesuje Srbija, oni su tu da brane strane interese a ne Srpske.

Maja

30.07.2024 09:42

Deklaracija opoziciji nije interes,jer sve rade protiv svega što je Srpsko

Ava

30.07.2024 16:37

Ćuta ponovo glumi velikog ekologa. A nije to.

Marko

30.07.2024 16:37

Odsustvo kulture i vaspitanja na ovakvom mestu

Dule

30.07.2024 16:40

Opozicioni lideri se ponašaju vrlo neumesno. Ne pričaju o temi koja je na redu i puno neistina iznose

Rade

30.07.2024 17:00

Opoziciju narod nije doveo do vlasti ali se nafa da ce to ulica uciniti.