Nikola Tesla
Foto: Promo/Foto: Wikipedia

Preduzeće je osnovano 1821. godine, međutim, postoje pisani dokazi u petrinjskom arhivu gde je zapisano da se posle Prvog svetskog rata porodica Gavrilović bavila proizvodnjom stakla i da im je posao propao, nakon čega su započeli mesarski zanat i preuzeli industriju mesa Krajčinović, koja je pripadala srpskoj porodici koja je bila oterana.

Skandalozna istorija 

Po završetku Drugog svetskog rata, vlasnik preduzeća, Đuro Gavrilović, je nakon rata osuđen na doživotni zatvor u Staroj Gradiški pod optužbom da je sArađivao sa ustašama i nacistima.  

Đuro Gavrilović je 1957. godine zajedno sa sinom Georgom (Đurom) Gavrilovićem, nekoliko godina nakon puštanja iz zatvora, ilegalno prešao u Austriju. Ali, tu ne prestaju skandali poznatog hrvatskog lanca.

Porodičnim stopama

Vlasnika "Mesne industrije Gavrilović" , Georga Gavrilovića je tužilaštvo optužilo da je u toku rata u Hrvatskoj od 11. novembra 1991. do kraja oktobra 1992, uz pomoć tadašnjeg ministra finansija Joze Martinovića, s dva miliona nemačkih maraka namenjenih odbrani Hrvatske kupio pet kompanija koje su poslovale u sklopu "Mesne industrije Gavrilović".

Optužnica je teretila Gavrilovića da je za vreme rata, iskoristio ratne okolnosti i otežan rad državnih tela prilikom nabavke oružja i opreme za potrebe odbrane s ciljem da sebi pribavi znatnu materijalnu korist koja mu nije pripadala.

Međutim, on oslobođen optužbi za ratno profiterstvo zbog zastarelosti postupka.

"Odličan" slogan, loše poslovanje

"Odlično je, od Gavrilovića je", glasi slogan firme. Međutim, da li je to stvarno tako?

Udruženje bivših radnika Gavrilovića, je 2005. godine podnelo tužbu protiv Hrvatske na Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. 

Ista situacija se desila i 2014. godine, kad su ih bivši radnici optužili  za ratno profiterstvo.

Nisu ni potrošači prezadovoljni. Gavrilovićevi proizvodi su, prema navodima, nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju (EU), odnosno izlaskom iz CEFTA-e postali i do 50 posto skuplji na važnim tržištima bivše SFR Jugoslavije.

Jedan njihov korisnik je na Gugl recenzijama napisao: "Mala prodavnica sa visokim cenama. Deru ljude".

Tesla i kobasice

"Nekada davno osvetlili smo gradove", glasi početak reklame za njihovu firmu.

U toj rečenici nema ničeg spornog. Međutim, u samoj reklami nema nijednog hrvatskog naučnika nego su tu sami Srbi. 

Tu se postavlja ključno pitanje. Kakve veze naš naučnik Nikola Tesla sa hrvatskim kobasicama?

Ovo je još jedan primer, Hrvati upotno "otimaju" Nikolu Teslu.

Hrvati konstantno navode laži kao što je ona da su se na Kosovu zapravo borili Hrvati, kao i da je Nikola Tesla bio Hrvat, iako su upravo ustaše pobile celu Teslinu familiju i do najdaljih rođaka!

Prošle godine, internetu su osvanuli zvanični podaci koji pokazuju veliku zabludu Hrvata.

Poznati nalog Svet statitstike ("World of Statistics") objavio je zvanične podatke koji se mogu naći na Vikipediji povodom nacionalnost velikog naučnika i inovatora Nikole Tesle.

Da ironija bude još veća, u pomenutoj reklami, nigde ne piše šta je Tesla bio po zanimanju, niti se spominje njegova nacionalnost.

On nije jedini!

Na reklami, takođe, pojavljuje se i naš naučnik Mihajlo Pupin, kao i srpski pronalazač Ognjeslav Kostović Stepanović.

Očigledno im smeta činjenica da su Srbi bili ti koji su u nečemu prvi, a ne oni.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading