Li Ming
Foto: Tanjug/TANJUG / STRAHINJA ACIMOVIC/bs

On je za RTS rekao da su u proteklih više od 10 godina Kina i Srbija sarađivale blisko i ostvarile mnoge velike projekte, koji su obostrano korisni.

"Veoma sam ponosan na ta dostignuća, uključujući prvu železnicu, prvi auto-put i most koje su kineske kompanije ikada izgradile u Evropi. Dakle, odnosi između Kine i Srbije su već postavili dobar uzor za druge zemlje u svetu, ne samo u Evropi", smatra ambasador.

Prema njegovoj oceni, Srbija je prozor i kapija za evropske zemlje, zato što uživa pogodan geografski položaj i povezana je sa svim delovima Evrope i Azije.

"Kina u potpunosti razume suverenitet, nezavisnost, dostojanstvo i teritorijalni integritet Republike Srbije. Uvek stojimo uz Republiku Srbiju i razumemo se i poštujemo. Zato što razumemo da su ovo osnovna načela koja vode odnose između zemalja", zaključio je ambasador Li Ming.

Ambasador je povodom 75 godina od osnivanja Narodne Republike Kine rekao da je Kina drevna država sa civilizacijom koja je starija od 5.000 godina, ali da je od Prvog opijumskog rata, Kina bila slaba i podeljena sve do 1949. godine, kada je Komunistička partija Kine oslobodila zemlju.

"Naročito nakon reformi i otvaranja pre 40 godina, Kina je ostvarila velika dostignuća u ekonomiji i drugim oblastima. Sada, pod vođstvom predsednika Si Đinpinga, Kina ulazi u novu fazu razvoja", istakao je Li.

Dodaje da je budućnost Kine svetla i ocenjuje da je to vredno slaviti, ne samo u Kini.

"Bićemo srećni da ovo proslavimo zajedno sa našim najboljim prijateljima, Republikom Srbijom, jer zajedno možemo raditi ka još svetlijoj budućnosti i postići mnogo", rekao je Li.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading