Jovanović
Foto: Privatna arhiva/Kancelarija za IT i eUpravu

Jovanović je tokom sastanka prezentovao Njegovom Veličanstvu kralju Esvatinija Msvatiju III i njegovoj delegaciji digitalnu infrastrukturu Republike Srbije, pre svega kapacitete Državnog data centra u Kragujevcu i ono što je  Republika Srbija uradila na polju razvoja elektronske uprave.

- Pokazali smo kapacitete naše Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju, kao i postojeće kapacitete superkompjutera, uz proširenja koja će biti u funkciji početkom i krajem naredne godine. Saradnju sa Kraljevinom Esvatini započienjemo u skladu sa potpisanim Memorandumima u oblastima informaciono-komunikacionih tehnologija i veštačke inteligencije, i već smo krenuli sa razmatranjem mogućnosti da naši stručnjaci i inženjeri pomognu Kraljevini Esvatini u razvoju i unapređenju njihovog Državnog data centra. Takođe, razgovaramo i o mogućnosti da oni svoje podatke čuvaju u Srbiji, kao i da njihovi naučno-tehnološki parkovi i startapi koriste kapacitete naše platforme za razvoj veštačke inteligencije i superkompjutera - rekao je Jovanović.

U okviru delegacije Republike Srbije, sastanku su prisustvovali ministarka privrede Adrijana Mesarević, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović i ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading