CENE ODLAZE U STRATOSFERU Ovaj potez EU bi više štetio njima nego Rusiji
EPA/VASSIL DONEV

Prema "JPMorgan"-u, isporuke u sedam dana do 16. aprila dostigle su 7,3 miliona barela dnevno, samo 330 hiljada ispod proseka od 7,58 mbd u februaru pred početak rata.

Zanimljivo, JPM izračunava da je izvoz ruske sirove nafte u proseku 360 kbd iznad obima pre invazije, dok je izvoz naftnih proizvoda poput lož-ulja, nafte i VGO opao za 700 kbd.

Kao što je ranije primećeno, pad izvoza proizvoda u kombinaciji sa padom ruske domaće potražnje za naftom od 200 kbd doveo je do smanjenja broja ruskih rafinerija.

Obim smanjenja rafinerije u aprilu je porastao na 1,3 mbd, skoro 0,6 mbd iznad uobičajenog održavanja u aprilu. Krajem marta, oštro smanjenje domaće prerade izazvalo je obustavu proizvodnje.

Imajući to na umu, JPM sada procenjuje da će obustava ruske proizvodnje iznositi 1,5 mbd u aprilu, u odnosu na prvobitnu prognozu od 2 mbd (prognoza o gubitku ruskog izvoza od 1 mbd do kraja godine za sada ostaje nepromenjena ).

U osnovi JPM-ove projekcije je pretpostavka da će evropski kupci smanjiti kupovinu ruske nafte za oko 2,0-2,5 mbd do kraja godine i da će Rusija moći da preusmeri samo oko 1 mbd od toga.

Potpuni i trenutni embargo će verovatno u bliskoj budućnosti više naštetiti evropskim potrošačima nego ruskim proizvođačima. Što je još važnije, potpuna, trenutna zabrana bi verovatno podigla cene sirove nafte tipa Brent na 185 dolara po barelu jer bi više od 4 mbd ruskih zaliha nafte bilo premešteno bez ni prostora ni vremena da ih preusmeri u Kinu, Indiju ili drugu potencijalnu zamenu kupaca.

Sve o ukrajinskoj krizi možete pročitati u NAŠEM BLOGU.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading