BRITANIJA ŠALJE MAJKU SVIH ORUŽJA "Putin sprema osvetu, ako pokuša da ih zaustavi NATO ULAZI U RAT"
Foto: Youtube/Printscreen/Tanjug/AP

Radi se o oklopnom vozilu "Stormer" opremljenom protivvazdušnim raketama koje mogu da obore avione i helikoptere koji su u niskom naletu.

Vojni analitičari tvrde da je ovo najveća i najozbiljnija pomoć koju je Ukrajina dobila od početka rata od neke od zapadnih sila. Dosad je vojna pomoć uglavnom stizala u vidu naoružanja i municije, dok je ovo prvi put da je dogovorena pomoć u vidu vojne tehnike.

Stormer je oklopni pokretni lanser raketa težak 13 tona, koji može da razvije brzinu od 80 kilometara na čas kojim upravlja posada od 4 osobe - vozač, komandir, tobdžija i asistent tobdžije.

Opremljeno je protivvazdušnim raketama sa laserskim navođenjem tipa "Starstreak". koje važe za trenutno najbrže rakete kratkog dometa na svetu i koje nakon lansiranja dostižu brzinu veću od 4 maha.Ova vozila pružiće mogućnost ukrajinskoj armiji da brzo uleti na teren, puca na protivnika i da se munjevito skloni iz dometa neprijateljskih tenkova i artiljerije.

"Nije tajna da je Ujedinjeno Kraljevstvo obećalo Ukrajincima protivvazdušnu odbranu. Ministar odbrane Ben Valas govoriće o tome u parlamentu u toku ove nedelje", navode vojni analitičari.

Pukovnik Ričard Kemp, bivši zapovednik britanskih trupa u Afganistanu, rekao je da je to tip oružja koje praktično može da preokrene rat.

"Stormer vozila u kombinaciji sa protivvazdušnim raketama biće od ogromne pomoći Ukrajincima. Oni su jako efikasni, radi se o vrlo brzim i pokretljivim vozilima koja mogu da nanesu ozbiljnu štetu Putinovim vazduhoplovnim snagama. Ovo će razbesneti Moksvu koja već preti brojnim zapadnim silama odmazdom, pogotovo Velikoj Britaniji zbog naoružavanja Ukrajine", izjavio je Kemp i dodao da će transport ove vojne tehnike najverovatnije proći neometano od strane Ruske vojske.

"Putin ne sme van teritorije Ukrajine da napadne avione koji nose naoružanje osim ako ne planira da započne rat sa NATO. Međutim, ne treba se iznenaditi ako Rusi pokušaju da izvedu sajber napade, sabotaže ili atentate", naveo je Kemp.

Kako se navodi zemlje članice NATO će u narednom periodu razmatrati kako da ojačaju odbrambene sisteme Ukrajine uz nove pakete sankcija Putinu i njegovim oligarsima.

Sve o ukrajinskoj krizi pročitajte u NAŠEM BLOGU.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
Vla

19.04.2022 18:14

Blizi se tarabicevo prorocanstvo, misle da je rusija indija, ocigledno kao sto je bajden pomislio da je rusija iran, desava se ovim aglosaksoncima, zalosno sto ce ostrvo biti potopljeno, moglo je jos dugo da se zivi na njemu

Sax

19.04.2022 18:36

Vecih glupsti nisam pročitao. Neometano! Da, do Ukrajine, kako budu usli u vazdušni prostor Ukrajine bice njihovi i boziji. A sto se tice preokreta u ratovanju, videli smo zadnjih 20 godina u Avganistanu

Seka Persa

19.04.2022 19:02

Dakle ako se to I desi I poklone I'm to famozno oklopno vozilo"u sto cisto sumnjam"!Koliko traje obuka za obicno vozilo a kamoli takvo specijalno!?Sta hocu da kazem:ili ce obuka trajati par mjeseci ili su ih braca British vec debeloo obucili sto znaci da su planirali sve ovo!!!Svi I'm krivi' samo oni pravi I milosrdni pacifisti,milosrdni andjeli!!!!Pametnima dosta .

Lala iz Kikinde

19.04.2022 20:40

Ha, ha, ha! Ko još veruje u deda mrazeve?!