AMERIČKO KOPLJE BESKORISNO U URBANIM USLOVIMA Zarobljeni ukrajinski oficir otkrio: Britanski NLAV još gori - zaledi se!
Foto: Youtube/Printscreen

Protivtenkovske sisteme američke proizvodnje "Džavelin" (Koplje) pohvalili su za njihovu efikasnost od strane zvaničnika Vašingtona, a zapadni mediji su ih pretvorili u simbol otpora Ukrajine u sukobu sa Rusijom.

Ali komandant ukrajinskih marinaca, koji je na kraju zarobljen tokom borbi za Mariupolj, otkrio je za "RT" da ovo oružje zaista ne ispunjava očekivanja.

„Koplja se nisu pokazala korisnim, posebno u urbanom ratu“, rekao je pukovnik Vladimir Baranjuk, komandant 36. brigade pomorske pešadije Ukrajine.

„Nismo mogli ni da ga lansiramo. Mislim da je to potpuno beskorisno u urbanoj sredini, jer uvek nešto stane na put“, objasnio je on.

Baranjukova jedinica je takođe bila naoružana lakim protivtenkovskim oružjem nove generacije (NLAVs), koje je isporučila Britanija, ali i ono je, prema rečima oficira, imalo svojih nedostataka.

„Što se tiče lansera projektila NLAV, koristili smo ih češće nego "Džaveline", ali to ima svoj problem sa pražnjenjem baterije u hladnim uslovima, što onemogućava lansiranje“, rekao je on.

Rakete „Džavelin“ koje se ispaljuju s ramena opremljene su infracrvenim navođenjem i za njih se kaže da imaju putanju „najvišeg napada“ kako bi udarile u krov tenka, što je njegov najranjiviji deo.

Baš kao i NLAV, oni su oružje „ispali i zaboravi“, što znači da se sam projektil vodi do cilja.

Vašington je Kijevu isporučio više od 5.000 "Kopalja".

Republikanski senator Roj Blant iz Misurija rekao je prošle nedelje da ovo čini trećinu američkih zaliha tih sistema. London je, sa svoje strane, već naoružao ukrajinsku vojsku sa preko 4.000 NLAV i drugih protivtenkovskih projektila.

„Džavelin... se pokazao kao veoma, veoma efikasan u ovoj borbi“, rekao je američki sekretar odbrane Lojd Ostin u aprilu, misleći na sukob u Ukrajini.

Sve o ukrajinskom konfliktu čitajte OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading