PLENKOVIĆ DOBIO NOVČANU KAZNU Evo kakvim malverzacijama se bavio premijer Hrvatske
Foto: EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS

Komitet za odlučivanje o sukobu interesa u petak je na sednici doneo jednoglasnu odluku prema kojoj je predsedniku Vlade Hrvatske Andreju Plenkoviću, zbog nesklada u imovinskoj kartici, izrečena kazna u iznosu od tri hiljade kuna, koju može platiti u tri jednake rate. Potvrdila je to predsednica Komiteta Nataša Novaković, prenosi Dnevnik.hr.

Komitet je pokrenuo postupak protiv premijera početkom oktobra prošle godine.

Naime, u razdoblju od 2016. do 2018. godine premijer Plenković prijavio je veća primanja za suprugu od stvarnih. Tako je navedeno da joj je godišnja plata 121.385 kuna, a tokom 2016., 2017. i 2018. je u stvarnosti primila dvostruko manje jer je bila na porodiljskom i roditeljskom odusustvu do treće godine detetovog života.

U manifestaciji koju je pročitao u petak na sednici Komiteta premijer je naveo da je pored plate u tom razdoblju njegova supruga ostvarivala i druge prihode pa nije smatrala shodnim prijavljivati manji iznos.

Osim toga, Plenković je propustio upisati u karticu da je njegova supruga 1997. godine nasledila trećinu parcele u katastarskoj opštini Makoše kod Dubrovnika, koja ima 759 kvadratnih metara sa kućom od 61 kvadratnog metra bruto površine.

Premijerova supruga je, naime, suvlasnica trećine parcele koju je nasledila još kao maloletna nakon smrti oca i, kako tvrdi, za suvlasnički udeo nije ni znala jer tu nekretninu ne koristi.

Na sednici je pojašnjeno kako je došlo do manjeg neslaganja u imovinskoj kartici, ali i istaknuto da su dužnosnici dužni navesti precizne podatke.

Imajući u vidu ta dva propusta, Komitet je utvrdio da je došlo do nesuglasica, a Plenković će morati platiti kaznu u iznosu od tri hiljade kuna.

Oko odluke Komiteta oglasio se i portparol Vlade Marko Milić.

- U vezi današnje odluke Komiteta za odlučivanje o sukobu interesa želimo još jednom ponoviti kako je reč o nenamernom propustu koji je u međuvremenu otklonjen. Kao što je predsednik Vlade već ranije najavio u manifestaciji Komitetu, poštovaće današnju odluku, rekao je Milić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading