EU CILJA NOVU METU! Ova država ima ključnu ulogu u paklenom "geopolitičkom projektu"
EPA/ STEPHANIE LECOCQ

Novonajavljena misija EU u Jermeniji koja navodno ima za cilj da „doprinese stabilnosti u pograničnim oblastima“ nije ništa drugo do geopolitički projekat koji služi interesima Zapada, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova u ponedeljak. Misija neće poboljšati bezbednosnu situaciju u regionu, dodaje se.

„Nije prvi put da vidimo želju EU i Zapada... da steknu uporište u Jermeniji... po svaku cenu“, saopštilo je ministarstvo, nazvavši Jerevan Moskvu „saveznikom“. Rusija ove poteze smatra geopolitičkim akcijama koje nemaju veze sa mirovnim procesom u regionu.

Zapad „čini sve da istisne Rusiju iz regiona i oslabi njenu istorijsku ulogu glavnog bezbednosnog garanta“, dodaje se u saopštenju. Ministarstvo je takođe dovelo u sumnju sposobnost misije EU da obezbedi mir i stabilnost na Južnom Kavkazu, ukazujući na činjenicu da slična misija EU u otcepljenom regionu Kosovo nije uspela da spreči veće rasplamsavanje tenzija između Beograda i Prištine prošle godine.

Brisel je takođe ignorisao Bakuovu kritiku inicijative. Prošle nedelje je šef azerbejdžanskog parlamenta Sahiba Gafarova upozorila da bi ta misija mogla da „ometa proces normalizacije“ odnosa između Jerevana i Bakua.

EU je u nedelju saopštila da će poslati, kako kaže, „civilnu misiju“ na granicu Jermenije sa Azerbejdžanom kako bi „doprinela stabilnosti u pograničnim oblastima Jermenije, izgradila poverenje i ljudsku bezbednost u područjima pogođenim sukobima“ i podržala proces normalizacije odnosa između dva suseda.

U misiji će učestvovati oko 100 pripadnika civilnog osoblja, uključujući 50 „nenaoružanih posmatrača“, saopštila je EU. Prema Briselu, misija, koju je u januaru prvi najavio visoki diplomata bloka Žozep Borel, uspostavljena je na zahtev Jerevana.

Moskva insistira da samo trilateralni sporazumi koje su postigli Rusija, Jermenija i Azerbejdžan mogu poslužiti kao osnova za normalizaciju situacije u regionu. Sporazumi uključuju razgraničenje granica dva suseda, otvaranje transportnih ruta i uspostavljanje kontakata između civilnih grupa, zakonodavaca i verskih vođa iz dve zemlje. Rusija je spremna da doprinese ovom procesu, dodalo je ministarstvo.

Jermenija i Azerbejdžan imaju decenijama star spor oko regiona Nagorno-Karabaha, dela Azerbejdžana sa pretežno etničkim jermenskim stanovništvom, koji je proglasio nezavisnost od Bakua. 2020. godine, dve nacije su vodile 44-dnevni rat, koji se završio primirjem uz posredovanje Rusije.

PUTINOV ULTIMATUM LEDI KRV U ŽILAMA! Ovo je "crvena linija" posle koje sledi proširenje ukrajinske operacije

U septembru 2022. godine, tenzije na granici između dva suseda ponovo su se rasplamsale, što je dovelo do niza graničnih okršaja koji su navodno odneli živote desetina vojnika sa obe strane.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading