ISTORIJSKI GOVOR Putin: Ne ratujemo protiv Ukrajinaca, oni su taoci Zapada
Foto: Printscreen/Foto Printscreen

Rat

„Mi ne vodimo rat protiv Ukrajinaca. Oni su taoci, okupirani od Zapada. U decembru 2021. smo zvanično poslali nacrte ugovora o bezbednosnim garancijama NATO, ali smo bili odbijeni. Tada je konačno postalo jasno da je dato zeleno svetlo za ukrajinsku agresiju na Donbas. Istovremeno, pretnja je rasla svakim danom, NATO se približavao našim granicama i postavljao PVO sisteme. Nije teško zaključiti zašto je naša vojna operacija morala da bude pokrenuta, morali smo da uklonimo opasnost s naših granica. Rusija će korak po korak, dosledno i pažljivo, rešavati zadatke koji su pred njom“.

Zapad

„Zapad koristi Ukrajinu kao udarnu pesnicu protiv Rusije i kao poligon. Oni će protiv nas koristiti i neonaciste, teroriste, makar i crnog đavola, nije ih briga koga, samo da je protiv Rusije. Sramota nas je kada čujemo da je jedna ukrajinska jedinica sebe nazvala ’Edelvajs’, kao nacistička jedinica iz Drugog svetskog rata.  Na ukrajinskim tenkovima su oslikani neonacistički simboli i ja sam iznenađen da na Zapadu niko ne obraća pažnju na to. Oprosti im, Gospode, ne znaju šta rade“.

Front

„Sve jedinice moraju biti popunjene 90 odsto. Oficiri su pokazali sjajne sposobnosti u ispunjavanju zadataka, ali mora da se sprovodi dalja obuka. Ti ljudi moraju da daju sve od sebe i njihova zemlja zna to da iskoristi. Naša vojska je bolja od mnogih, savremeno je opremljena i nastavićemo da je razvijamo na naučnom i tehničkom polju. Sada je zadatak da pokrenemo masovnu proizvodnju novog naoružanja na sopstvenoj, ruskoj naučnoj bazi“.

Ekonomija

„Sankcije koje nam je Zapad uveo su se vratile zapadnim zemljama. Zatvaraju im se fabrike i firme i sad viču da su Rusi krivi. Njihovi građani pate i snose posledice, iako su hteli da mi patimo i da nas destabilizuju. Naša ekonomija je mnogo otpornija nego što su mislili. Nema nestašica i nastavićemo da podržavamo našu ekonomiju. U 2022. godini naš BDP je pao, ali nam je rečeno da će pasti mnogo više. Rečeno nam je da će pasti za 25 odsto, a pao je za dva odsto. Takođe, mnoge ekonomske grane prošle godine ne samo da nisu pale nego su ostvarile rast“.

Nuklearno oružje

„Moskva suspenduje učešće u sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju. Sjedinjene Američke Države, preko NATO, postavljaju ultimatum Moskvi o novom START ugovoru i Vašington zahteva ispunjenje svih tačaka, dok sam planira da se ponaša kako hoće. Mi imamo informacije da Vašington namerava da obavi testiranje nuklearnog oružja. Rusko ministarstvo odbrane i Rosatom trebalo bi da budu spremni da testiraju nuklearno oružje ako to prvo urade Amerikanci“.

Porodica

„Deca se moraju zaštiti od uništavanja moralnih vrednosti, na koje nasrće Zapad. Odrasli imaju pravo da žive kako hoće, niko ne zadire u privatnost, ali ja kažem - pogledajte Sveto pismo. Tamo sve piše. Da je porodica zajednica muškarca i žene. Ali i ovi sveti tekstovi su sada pod sumnjom“.

Zahvalnost

PUTINOV ULTIMATUM LEDI KRV U ŽILAMA! Ovo je "crvena linija" posle koje sledi proširenje ukrajinske operacije

„Želim da se zahvalim ruskom narodu na hrabrosti, herojima naše armije, flote, našim pilotima i gardistima. Želim da se zahvalim dobrovoljcima iz Donbasa. Zahvaljujem se majkama i porodicama vojnika, kao i medicinskim radnicima, železničkim radnicima, kao i novinarima, sveštenicima svih religija. Posebno, zahvaljujem se žiteljima Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti. Vi ste na referendumu odlučili svoju budućnost. Ništa nije jače nego odluka da budete u svojoj Rusiji“.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading