ŠIRI SE RATNI VIHOR? Usred rata u Ukrajini, Rusija se usmerava ka Zapadu
Foto: Profimedia/foto Profimedia

Naredba kojom se poništava dokument iz 2012. objavljena je na sajtu Kremlja, a navodi se da je odluka doneta kako bi se „obezbedili nacionalni interesi Rusije u vezi s dubokim promenama koje se događaju u međunarodnim odnosima“.

Dekret je oličenje ruske spoljne politike koja je podrazumevala bliže odnose Moskve s Evropskom unijom i SAD i kojim se Rusija obavezala na traženje načina za rešavanje separatističkog pitanja „na temelju poštovanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i neutralnog statusa Republike Moldavije u određivanju posebnog statusa Pridnjestrovlja“. Taj region, u kojem živi većinsko prorusko stanovništvo uklešteno između Ukrajine sa jedne i Moldavije sa druge strane, proglasio je nezavisnost 1990, godinu dana pre raspada Sovjetskog Saveza, zbog straha da će se Moldavija ujediniti s Rumunijom, s kojom je povezuju zajednička kultura i jezik. Nakon kratkog rata Moldavije sa separatistima 1992, u toj oblasti nalaze se ruski mirovnjaci, čiji kontingent trenutno broji 1.500 vojnika.

Kremlj je saopštio da su odnosi Rusije sa Moldavijom, čije je rukovodstvo obećalo da će nastaviti sa nastojanjima da se pridruži EU, veoma napeti i optužio tu zemlju da sprovodi antirusku politiku.

Ministarstvo spoljnih poslova Moldavije saopštilo je da će pažljivo proučiti dokument, a moldavski predsednik zajedničke kontrolne komisije u bezbednosnoj zoni oko Pridnjestrovlja Aleksandru Flenčea rekao je da otkazivanje ne znači da Putin napušta pojam moldavskog suvereniteta.

- Ukaz je politički dokument koji sprovodi koncept spoljne politike Rusije. Moldavija i Rusija imaju osnovni politički sporazum koji predviđa uzajamno poštovanje teritorijalnog integriteta naših zemalja - rekao je Flenčea.

Situacija se zakomplikovala kada su se pojavile informacije da Ukrajina planira da napadne tu oblast i da je ukrajinska granična straža sa oklopnim vozilima primećena uz moldavsko-ukrajinsku granicu. Kako je Alo! već pisao, u Pridnjestrovlju postoje velika vojna skladišta. Na samo dva kilometra od granice s Ukrajinom nalazi se veliko skladište puno streljačke municije, granata i raketa za višecevne bacače raketa. Takođe, u nekoliko skladišta nalazi se i dosta tenkova, borbenih vozila pešadije i veliki broj topova, višecevnih bacača raketa i radara. Drugo veće skladište nalazi se na pet kilometara od ukrajinske granice i, navodno, u njemu postoje artiljerijske bojeve glave sa nuklearnim punjenjem.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading