NOVA ŠOK ODLUKA RUSKOG PREDSEDNIKA?! Putin pravi novi raspored za "Sataninog sina"
Foto: AP/AP Mikhail Klimentyev

Godinu dana otkako je naredio invaziju na Ukrajinu, Putin je nagovestio da je spreman da ukine kontrolu nuklearnog naoružanja - uključujući i moratorijum velikih sila na nuklearna testiranja - ako se Zapad ne povuče iz Ukrajine.

Ruski predsednik je svom godišnjem obraćanju parlamentu u utorak najavio da se Rusija povlači iz sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja Novi START, kao i da će staviti nove strateške sisteme u stanje pripravnosti.

Pilot poginuo - Alo.rs

 

U obraćanju povodom obeležavanja državnog praznika Branilaca otadžbine, poznatog u sovjetsko vreme kao Dan Crvene armije, Putin se pozvao na pobedu Sovjetskog Saveza nad nacističkom Nemačkom - kako bi argumentovao da su Rusiji potrebne modernizovane oružane snage.

- Kao i do sada, posvetićemo povećanu pažnju jačanju nuklearne trijade - rekao je Putin, misleći na nuklearne rakete na kopnu, u moru i vazduhu.

Putin je najavio da će interkontinentalne balističke rakete "Sarmat", koje na Zapadu zovu i "Satana dva" ili "Satanin sin", biti raspoređene ove godine.

CNN je izvestio da SAD veruju da je Rusija pokušavala da izvede test "Sarmata" neposredno pre nego što je američki predsednik Džo Bajden posetio Ukrajinu, ali da test nije uspeo.

Rusko ministarstvo odbrane nije komentarisalo te navode.

Snažan zemljotres i u Argentini! - Alo.rs

Raketa duga 35 metara ima domet od 18.000 km i može da nosi najmanje 10 vozila, od kojih svako ima bojevu glavu. Takođe može da nosi i hipersonična klizna vozila Avangard.

Pored toga, rekao je Putin, Rusija će nastaviti masovnu proizvodnju vazdušnih hipersoničnih sistema Kindžal i početi masovne isporuke morskih hipersoničnih raketa Cirkon.

Putin je takođe rekao da će Rusija nastaviti da razvija sve domene konvencionalnih oružanih snaga, poboljšati obuku, dodati naprednu opremu, ojačati industriju oružja i promovisati vojnike koji su se dokazali u borbi.

- Moderna, efikasna vojska i mornarica su garancija bezbednosti i suvereniteta zemlje, garancija njenog stabilnog razvoja i njene budućnosti. Zbog toga ćemo i dalje prioritetnu pažnju poklanjati jačanju naše odbrambene sposobnosti - zaključio je ruski predsednik uoči prve godišnjice invazije na Ukrajinu.

Putin rat u Ukrajini vidi kao zaštitu Rusije od Zapada, dok zapadne zemlje tvrde suprotno - da je agresija usmerena na osvajanje teritorija.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading