Kina gubi, ali je za Ameriku to Pirova pobeda
Foto: AP/Foto AP

Simulacija „Ratne igre“ koju je izradila japanska Mirovna fondacija „Sasakave“ u obzir je uzela trenutne vojne snage Kine, Tajvana, Japana i Amerike. Zamišljena kineska invazija na Tajvan postavljena je u vremenski okvir od dve nedelje 2026. godine. Ratna dejstva bi obuhvatila Kinu, Tajvan i delove Japana.

„Pre vazdušnog i pomorskog desanta na Tajvan Kina bi morala da uspostavi vazdušnu premoć nad Tajvanskim moreuzom. Amerika na to odgovara udarnim grupama nosača aviona, ali te snage nisu dovoljne da zaustave kineske napade. Amerika zbog toga mora da uključi i vazdušne snage iz baze Kadena na Okinavi.

Osim toga, američko ratno vazduhoplovstvo koristi i infrastrukturu civilnih aerodroma u Japanu. To dodatno komplikuje situaciju jer Kina izvodi raketne udare na američke vojne ciljeve u Japanu. Japan to proglašava jasnom i neposrednom opasnošću za nacionalnu bezbednost, zbog čega svoje vojne snage priključuje Amerikancima. Posle niza vazdušnih okršaja, Amerika uspeva da postigne vazdušnu premoć, nakon čega preseca snabdevanje kineskim trupama koje su se iskrcale na obale Tajvana“, glasi scenario potencijalnog početka rata. A onda sledi nastavak:

„Tokom tih borbi,  Kina je izgubila više od 150 brodova, uključujući dva nosača aviona, 168 lovaca i 48 transportnih aviona. Poginulo je ili ranjeno 40.000 pripadnika kineskih oružanih snaga. Istovremeno, Amerika bi izgubila 19 ratnih brodova, 400 lovaca i oko deset hiljada vojnika i mornara. I Japan ima ozbiljne gubitke i to 15 brodova, 144 lovca među kojima i avioni tipa F-35 i ’micubiši J-2’ Tajvanske snage su izgubile 13.000 vojnika, 18 brodova i 200 aviona.“

Kada se sve sabere, prema toj simulaciji Kina bi izgubila veći deo svojih pomorskih snaga, dok bi protivnička koalicija ostala bez 750 aviona. To su veoma skupe letelice, koje ne bi mogla brzo da nadoknadi čak ni Amerika. U ovim „Ratnim igrama“ nije predviđena upotreba nuklearnog oružja, a simulacija naglašava da u potencijalni sukob nisu uključene Južna i Severna Koreja.

Amerika odobrila veću prodaju oružja

Stejt department je sinoć saopštio da je odobrena veća prodaja američkog oružja Tajvanu, uključujući i municiju u vrednosti od 619 miliona dolara za projektile i opremu za borbene avione F-16. Pojačana napetost između Kine i Amerike na najvišem nivou je u poslednjih nekoliko godina zbog američke podrške Tajvanu, koji Kina smatra svojom teritorijom, uključujući posete visokorangiranih političara, i niz drugih problema, uključujući i kineski balon za nadzor koji je prešao preko kontinentalnog dela SAD pre nego što je oboren prošlog meseca.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading