POSLE DRONOVA, KREĆE RAT PAMETNIM BOMBAMA Nova faza rata u Ukrajini
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Nakon prve faze, u kojoj su ruske snage krenule pešadijom i oklopnim jedinicama, promenilo se nekoliko faza, a najinteresantnija je bila ona u kojoj su obe strane koristile dronove u velikim količinama. Sada je pak došlo do nove faze.

S ruske strane u dalekometnim gađanjima primat preuzimaju hipersonični projektili „kinžal“, a ukrajinska strana je počela da koristi pametne bombe velike razorne snage.

Rusija je „kinžale“ slabo koristila na početku sukoba, ali je poslednjih dana njihova upotreba intenzivirana. Lansiranjem s aviona „mig-31“ Rusi gađaju ukrajinske vojne objekte, a na meti su se našle i tri termoelektrane koje su teško oštećene. Kako se pokazalo, „kinžali“ su daleko ubojitiji od visokopreciznih projektila „kalibar“, a ovih dana su korišćeni u odmazdi zbog ukrajinskog napada u Brjanskoj oblasti.

S druge strane, Ukrajinci su počeli da koriste američke pametne bombe JDAM-ER. Jedna je bačena u rejon Kurdjumovski kod Bahmuta, koji je pod kontrolom privatne ruske vojne kompanije „Vagner“.

Tim povodom se oglasio penzionisani ruski general-major Sergej Lipovoj, koji je na čelu organizacije „Oficiri Rusije“. On je upozorio da Rusija mora da pojača protivvazdušnu odbranu pošto je u pitanju oružje velikog dometa i preciznosti, prvenstveno namenjeno uništavanju vojnih skladišta i drugih važnih objekata poput komandnih mesta. On je rekao da se nada da će rusko vojno rukovodstvo pronaći rešenje za ove američke pametne bombe i uništavati ih u letu, kao što to čine s projektilima ispaljenim iz „himarsa“.

Analitičari smatraju da su SAD i saveznici odlučili da Ukrajini dostavljaju i naoružanje koje je na početku rata bilo smatrano previše provokativnim za rusku stranu. Naime, nakon što se pokazalo da „himars“ i drugo naoružanje imaju odličan učinak, te da Rusija osim raketnih udara po ukrajinskoj energetskoj infrastrukturi nije imala neke ozbiljnije reakcije na te isporuke, Zapad se sprema da Kijevu pošalje i drugo dosta sofisticiranije naoružanje.

Poslednjih dana se intenziviraju i najave o slanju borbenih aviona Ukrajini. Prve bi mogle da pošalju Slovačka i Poljska, kao i „migove-29", koji su odlično poznati ukrajinskim pilotima i ne bi bilo potrebe za dodatnom obukom.

Opasno pametna bomba

Američka tzv. pametna bomba koju su dobili Ukrajinci navodi se preko GPS-a. Otklon od mete može biti samo 10 do 15 metara, a njom se može gađati na razdaljini do 80 kilometara s raznih tipova aviona. Od 1997. godine korišćena je u brojnim ratovima i akcijama SAD širom sveta.

Smrtonosni bodež

Hipersonične rakete „kinžal“, u prevodu „bodež“, namenjene su za razaranje dobro čuvanih vojnih objekata. Prvi put su u Ukrajini upotrebljene za gađanje skladište atomskog oružja iz doba SSSR, kada su bez problema probili više slojeva armiranog betona. Tom raketom mogu da se gađaju veliki brodovi i nosači aviona. U naoružanju ruske vojske su od 2018. godine.

Ukrajina: Ubijeno 464 dece

Kancelarija državnog tužioca Ukrajine, pozivajući se na podatke ukrajinske policije, saopštila je juče da je u ruskim napadima širom Ukrajine od 24. februara poginulo najmanje 464 dece, ranjeno je još 934, a 367 dece vode se kao nestali. Očekuje se da će broj žrtava biti veći jer trenutni u taj broj nisu uključeni podaci s teritorija koje je okupirala Rusija ili tamo gde su u toku aktivne borbe, prenosi Kijev indipendent.

Vagnerovci (ne) napreduju

Jedinice „Vagnera“ su ušle sa severne strane u Bahmut, u veliku fabriku za preradu metala. Ukrajinski vojnici se grčevito brane na delu Bahmuta, kako zovu Artjomovsk, javljaju zapadni mediji. Ruska strana pak tvrdi da operacije oko tog grada idu po planu, dok ukrajinska navodi da je cilj da u tom mestu izgine što više ruskih elitnih snaga i time se otupi oštrica ruskih napada pre kontraofanzive kojom bi Donbas, ali i drugi delovi Ukrajine koje sada drže Rusi bili vraćeni pod vlast Kijeva.

Kijev najavio veliku kontraofanzivu

Mihail Podoljak, glavni pomoćnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, najavio je da se Oružane snage Ukrajine (VSU) pripremaju za kontraofanzivu koja će početi za oko dva meseca.

On je rekao da će se ukrajinska vojska prvo koncentrisati na pokušaj da zadrži kontrolu nad gradom Bahmutom.

- Ne žurimo, reorganizovaćemo se u naredna dva meseca. Iscrpšćemo Ruse u Bahmutu, a zatim se fokusirati na drugo - rekao je Podoljak, i dodao da je strategija koju je VSU sprovela u Bahmutu „danas prilično efikasna, prevazilazeći svoje ključne zadatke“.

I drugi ukrajinski zvaničnici su poslednjih nedelja javno govorili o očekivanoj prolećnoj kontraofanzivi. Ministar odbrane Aleksij Reznikov je nagovestio da se vojska njegove zemlje sprema za takvu akciju, a

Anton Geraščenko, savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, takođe je rekao da sledi kontraofanziva.

Rusi imaju penicilin za zapadnu artiljeriju

Ruske snage pojačale su linije fronta u Ukrajini sistemima za zvučno-termičko izviđanje „penicilin“. Ovaj sistem je korišćen od početka rata, ali je sada njihov broj udvostručen. „Penicilin“ se koristi za detektovanje položaja neprijateljske artiljerije i druge vatre, nakon čega je mnogo olakšano njihovo eliminisanje preciznim pogocima.

Zapad zbunjen: Gde je ruska vojska?

Na najvažnijim delovima fronta, prvenstveno oko Bahmuta, raspoređeni su mahom plaćenici „Vagnera“, ali zapadni obaveštajni izvori ne znaju gde je glavnina ruskih snaga.

„Vagnerovci“, naime, imaju slabu oklopnu podršku ruske vojske, te još manju ostalih njenih rodova. Pretpostavke o tome gde se nalazi glavnina ruskih snaga, te da li je ovo taktički manevar koji bi mogao da dovede do velikog ruskog udara na, recimo, prestonicu Kijev, još nemaju odgovor.

Jednogodišnja eskalacija uz sve žešće naoružanje

Za nešto više od godinu dana rata obe strane su koristile čitav niz najmodernijeg naoružanja.

Iako je čak i na Zapadu očekivano da će Rusija, s obzirom na ogromne oklopne snage s kojima je krenula, brzo ući u Kijev i primorati Ukrajince na kapitulaciju, ispostavilo se da je gerilska taktika u kombinaciji s najmodernijim protivoklopnim oružjem bila dovoljna da se Rusi zaustave.

Ukrajina na tome može da zahvali prethodnim donacijama koje je dobila od NATO, a koje su između ostalog sadržale i NLAV – britansko lako protivtenkovsko oružja sledeće generacije koje se ispaljuje s ramena. Ono se pokazalo odličnim, primoravši ruske snage da odustanu od napada na Kijev. Posebno je interesantno da je NLAV, koji košta oko 30.000 funti po komadu, uspešno uništavao moderne ruske tenkove T-90 od 3,7 miliona funti.

Usledila je faza u kojoj je Moskva koristila čitav arsenal moćne artiljerije - samohotke MSTA koje ispaljuju projektile na skoro 80 kilometara, haubice M1955 152 mm, „BM-21 grads“ (ispaljuje salve raketa do 50 kilometara), sistem teškog bacača plamena 220 mm TOS-1A čije termobarične bojeve glave uništavaju sve unutar radijusa veličine fudbalskog terena, te najmoćniju haubicu na svetu - kolosalnu „2S7 pion“, koja baca granate od 110 kilograma preko 40 kilometara.

S obzirom na to da je u tom trenutku Moskva ponovo imala inicijativu na frontu, Zapad je počeo hitno da naoružava Kijev. Počele su da stižu haubice M777 iz SAD, Australije i Кanade, samohodne haubice „krab“ i francuske CAESAR, čime je uspostavljena kolika-tolika ravnoteža.

Najjače je odjeknula odluka SAD da Ukrajini isporuči „himars“ i M142, raketne sisteme visoke pokretljivosti, kao i sistem za višestruko lansiranje raketa M270. Ta faza rata okončana je ruskim povlačenjem iz regiona Harkova.

Tada Rusija menja taktiku i prelazi na „mlevenje protivnika“. Počela je upotreba iranskih dronova „šahid“, koji su lansirani u velikim količinama, a na meti se našla i ukrajinska energetska infrastruktura.

Naredna faza bila je odluka Zapada da Ukrajini pošalje tenkove. Najviše je bio očekivani nemački „leopard 2“, ali ti oklopnjaci još nisu dostavljeni u dovoljnim količinama da bi mogli da dovedu do ravnoteže, a kamoli do promene na frontu.

Najnovija faza je ova u kojoj se obe strane oslanjaju na svoje pametne bombe i projektile ogromne razorne moći.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading