RUSIJA BLINDIRA ZAPADNU GRANICU! Žestok odgovor Moskve na uvlačenje Finske u NATO!
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

"Jedan od ranih indukcija za ovo bila je najava  ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da će novi armijski korpus biti formiran u Kareliji u blizini Sankt Peterburga, pored rusko-finske granice. Korpus bi se sastojao od tri motorizovane streljačke divizije i dve vazdušno-desantne divizije, sa  sredstvima ruskih vazdušno-desantnih snaga koja bi činila centar njegove borbene moći. Oficiri koje državni mediji citiraju više puta su naglašavali da je velika verovatnoća da će artiljerijske i raketne snage, a posebno balistički raketni sistem Iskander-M, biti u središtu napora da se ojačaju ruske snage u toj oblasti.

Pukovnik Mihail Hodarjonok je poručio da ruske medije:

"Verovatno će ove nove formacije uključivati brigade koje koriste raketne sisteme Iskander-M i brigade teške artiljerije koje nose nuklearnu municiju."

Što se tiče upotrebe nuklearnih snaga za kompenzaciju konvencionalnih nedostataka, Hodarjonok je dodao:

"S obzirom na superiornost NATO-a u pogledu konvencionalnog naoružanja, Moskva bi dobro razmislila o postavljanju nuklearnih mina duž državne granice sa novim državama članicama alijanse."

avioni u letu

Foto: AP

 

 

On je dodao da svaka odbrambena operacija ovog obima mora prvo biti odobrena. Moraju se formirati sve vojne jedinice i planirati njihov raspored. Ostali tokovi posla za implementaciju uključuju koordinaciju, komandne i kontrolne lance, kao i sve vrste puteva snabdevanja i vojnu logistiku.

Naravno, troškovi povezani sa takvom operacijom bili bi znatni. Ali u ovom slučaju, interesi nacionalne odbrane i bezbednosti očigledno imaju prioritet.

Očekuje se da će pristupanje Finske NATO- u izvršiti značajan dalji pritisak na rusku odbranu na njenim zapadnim granicama. Zaista, čak i pre zvaničnog objavljivanja odluke o pristupanju, zemlja je u decembru 2021. postala vodeći klijent za lovce pete generacije F-35A kada je naručila 64 aviona iz Sjedinjenih Država. Razvijen u okviru programa Joint Strike Fighter, F-35 je dizajniran prvenstveno za ofanzivne operacije vazduh-zemlja i ima koristi od pratioca stelt sposobnosti i mogućnosti elektronskog ratovanja što ga čini potencijalno posebno opasnim za rusku protivvazdušnu odbranu.

F-35 predstavlja posebno značajnu pretnju zbog činjenice da svi lovci te klase širom sveta čine deo jedinstvene mreže, što znači da bi njihove operacije na ruskoj granici pružile veoma značajne podatke o ciljanju članicama NATO-a, uključujući i američke arsenale krstarećih raketa na moru i u vazduhu, čak i da je Finska van NATO-a.

Širenje ruske mreže protivvazdušne odbrane u regionu, kao i sredstava sposobne da gađaju vazdušne baze u kojima se nalaze lovci, široko se spekuliše da se planira za drugu polovinu decenije kada lovci počnu da se isporučuju.

Dajući dalji uvid u moguće ruske odgovore, 3. aprila, dan pre formalnog pristupa Helsinkija alijansi, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško upozorio je:

"Ako druge članice NATO-a rasporede svoje snage i opremu na finskoj teritoriji, mi ćemo preduzeti dodatne korake da obezbedimo rusku bezbednost."

Iako ostaje neizvesno da li će doći do značajnog povećanja prisustva snaga drugih zapadnih sila na finskoj teritoriji, čak i bez toga članstvo zemlje u alijansi i samo nabavka F-35 su odlučujući za bezbednosnu situaciju sa kojom se Rusija suočava na njenoj zapadnoj granici.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading