RATNE IGRE U USKOM MORU Amerikanci poslali razarač u opasnu teritoriju!
Foto: Youtube/Printscreen

U saopštenju se ističe da tranzit američkog ratnog broda potvrđuje posvećenost Sjedinjenih Američkih Država slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je istočna komanda kineske armije saopštila da je ratna mornarica pratila i nadgledala plovidbu američkog raketnog razarača USS Milijus.

Brodovi američke ratne mornarice plove otprilike jednom mesečno kroz Tajvanski moreuz i redovno sprovode aktivnosti kojima demonstriraju slobodnu plovidbu u spornom delu Južnog kineskog mora.

Kina, koja Tajvan smatra svojom teritorijom, zvanično je prošlog ponedeljka završila trodnevne vojne manevre oko Tajvana, uvežbavajući precizne udare i blokadu ostrva.

Zvanični Peking je organizovao vojne vežbe kako bi izrazio nezadovoljstvo zbog sastanka predsednice Tajvana Cai Ing-ven sa predsedavajućim Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinom Makartijem, što Peking ocenjuje kao mešanje SAD u unutrašnje stvari Kine i američku podršku nezavisnosti Tajvana.

Tajvansko ministarstvo odbrane je saopštilo da je u prethodna 24 sata uočeno 18 kineskih vojnih aviona i četiri ratna broda koji operišu oko Tajvana.
Kina nikada nije odustala od opcije upotrebe sile kako bi vratila Tajvan pod svoju kontrolu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading