PARADA U MOSKVI Obratio se Putin: Nema ničega u svetu jačeg od naše ljubavi prema otadžbini (VIDEO)
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

Putin dočekao lidere u Kremlju

Predsednik Rusije Vladimir Putin dočekao je u Kremlju lidere zemalja ZND koji su stigli na Paradu pobede u Moskvu, javlja reporter Sputnjika.

U Kremlj su već stigli lideri Kazahstana Kasim Žomart Tokajev, predsednici Belorusije, Kirgizije i Tadžikistana – Aleksandar Lukašenko, Sadir Žaparov i Emomali Rahmon.

 

U paradi učestvuje više više od 10.000 ljudi

Kako su preneli ruski mediji, u paradi će učestvovati više od 10.000 ljudi i 125 komada naoružanja i vojne opreme. Prema podacima organizacionog komiteta "Kula Spaskaja", više od 40 vojnih orkestara pružiće muzičku pratnju.

Lideri zemalja Zajednice nezavisnih država (ZND) pridružiće se ruskom predsedniku kako bi posmatrali paradu sa tribina na Crvenom trgu, izjavio je juče portparol Kremlja Dmitrij Peskov na televiziji Rusija-1.

Predsednici Zajednice nezavisnih država će potom zajedno položiti cveće, nakon čega će uslediti "neformalni doručak", najavio je Peskov u emisiji "Moskva. Kremlj. Putin".

Za vreme SSSR-a Parada pobede održavana je samo na jubilarne godišnjice, a od 1995. godine održava se svake godine.

Defile vojske i naoružanja je uvek na Dan pobede - 9. maja, izuzev 1945. godine, kada je održan 24. juna i 2020. godine, kada je parada zbog pandemije virusa korona sa 9. maja pomerena na 24. jun.

U Velikom otadžbinskom ratu tadašnji SSSR izgubio je 27 miliona ljudi, od kojih su 14 miliona bili civili.

Putinov govor

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je danas građanima Rusije Dan pobede, ističući da se civilizacija danas ponovo nalazi na prekretnici.

 

 

"Protiv Rusije je pokrenut rat, ali mi smo pobedili terorizam, pa ćemo se izboriti i sa ovim", rekao je Putin na Paradi pobede na Crvenom trgu. Istakao je da Rusija želi mirnu i stabilnu budućnost i da je svaka ideologija superiornosti neprihvatljiva. "Bitke koje su odlučivale sudbinu našeg naroda uvek su bile svetinja, ponosimo se onima koji učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji", rekao je Putin.

Nema ničeg jačeg na svetu od jedinstva i ljubavi prema otadžbini, kao Rusi, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin tokom govora na Paradi pobede u Moskvi.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading