letovanje u Hrvatskoj
Foto: Stock/Foto: stockphoto

Turističke agencije kažu da oni koji sebi mogu da priušte odmor radije ljetuju na Mediteranu nego na našoj obali.

Najpopularniji su Tunis, Egipat i Grčka.

- Morate se pomiriti sa tom činjenicom i tražiti druga rešenja. Kao 93 odsto naših ljudi koji nemaju vikendice ili stanove pored mora, mi ne idemo na letovanje, rekao je Siniša Horvat i dodao da cene stanova rastu brže od plata. Ipak, biće lakše onima koji imaju imanja na moru, piše Jutarnji

- Definitivno je jednostavnije kada imate nešto svoje, s obzirom na cene. U principu, postalo je mnogo jeftinije ići van Hrvatske na letovanje nego letovati u Hrvatskoj, što je žalosno, ali je tako dobro za turizam, ali je loše za stanovnike, rekla je Valentina iz Zagreba.

Prijatelji i rođaci ključni faktor
 

Neven Ivanić iz Instituta za turizam kaže da će ove godine "prijatelji i rođaci biti ključni faktor i pokretač domaćeg turizma".

Naime, četvoročlana porodica bi sedmodnevno letovanje krajem jula u privatnom smeštaju platila 1.200 evra, a u hotelskom čak oko 4.000.

U oba slučaja jeftinije opcije su Egipat i Tunis, gde se cene kreću od 280 do 1400 evra.

U Grčkoj su hoteli skuplji, pa bi sedmica hotelskog smeštaja tamo četveročlanu porodicu koštala oko pet hiljada kuna.

- Zemlje poput Tunisa ili Egipta i dalje nude povoljniji odmor nego u Hrvatskoj, jer tamo možete potrošiti 600-700 evra po osobi za all inclusive, bez dodatnih troškova, uz uključenu avionsku kartu, dok u Hrvatskoj možete dobiti smeštaj sa 3 zvezdice za taj iznos.noćenje, doručak i polupansion, a za taj iznos ne možete dobiti ni 7 dana apartmana, kaže Ana Magdić, šef prodaje u turističkoj agenciji.

Hrvati smatraju da su cene na našem primorju lakše platiti stranim turistima nego domaćim, a oni koji bi to mogli da priušte, ne žele jer smatraju da ne vredi toliko.

– Najvažniji strah hrvatskog turizma ove godine trebao bi biti odnos kvalitete i vrijednosti za novac, ako tu pogriješimo, ne govorimo samo o lokalnim stanovnicima koji su žrtve svega što se dešava oko nas, već ako smo narušavaju odnos između kvaliteta i novca, stvarno ćemo biti u problemima, rekao je Ivandić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading