NOVI RAZGOVORI IZMEĐU RUSIJE I KINE  Mornarice imaju bliske razmene i česte interakcije
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

RazgovorI Li Šangfua sa šefom ruske mornarice admiralom Nikolajem Jevmenovim bili su prvi formalni razgovori dve zemlje na nivou vojske otkako je u Rusiji izbila kratkotrajna pobuna plaćeničke formacije Vagner.

"Kineska i ruska mornarica imaju bliske razmene i česte interakcije", rekao je Li a prenosi se u saopštenju.

"Nadamo se da će dve strane ojačati komunikacije na svim nivoima, redovno organizovati zajedničku obuku, zajedničke patrole i zajedničke vojne vežbe".

Kina ima najveću vojnu flotu na svetu kad se u obzir uzme broj plovila, i višestruko nadmašuje rusku mornaricu i u veličini i u tehničkim mogućnosti.

Flote dve susedne zemlje - prijateljske nuklearne supersile i stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija sa pravom veta - održale su nekoliko zajedničkih vojnih vežbi i manevara otkako je Rusija prošle godine krenula u invaziju Ukrajine.

Takve vežbe održavale su i njihove vazduhoplovne snage.

Vojna saradnja Kine i Rusije otelovljuje neformalni savez njihovih vlada protiv liberalnog poretka u zemljama koje slede SAD.

Kina tvrdi da je neutralna u ukrajinskom ratu, ali ipak čvrsto stoji iza Moskve, optužujući SAD i NATO da su isprovocirali Moksvu i da su potpirili krvoproliće isporukama oružja Ukrajini.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading