BAJDENU RADE IZA LEĐA Nova afera trese SAD
Tanjug/Ap

NBC je izvestio da su se bivši američki zvaničnici u aprilu sastali s Lavrovom u Njujorku, zajedno s bivšim američkim diplomatom i predsednikom Veća za spoljne odnose na odlasku Ričardom Hisom i dva bivša pomoćnika iz Bele kuće.

Nije jasno koliko je često grupa, u kojoj su bili i bivši zvaničnici Pentagona, održavala razgovore s drugim uglednim Rusima za koje se pretpostavlja da su bliski Kremlju, izvestio je NBC. Najmanje jedan član neidentifikovane grupe putovao je u Rusiju, naveo je NBC.

- Bajdenova administracija nije odobrila te razgovore - rekao je portparol Stejt Departmenta Rojtersu. "A kao što smo već rekli, o Ukrajini nećemo razgovarati bez Ukrajine", dodao je.

Portparol je pritom mislio na politiku administracije da ne razgovara o mogućnosti pregovora o završetku rata bez uključivanja ukrajinskih zvaničnika. Dodao je da će administracija nastaviti da dostavlja oružje Kijevu kako bi ukrajinski zvaničnici "mogli da pregovaraju s jake pozicije kada ocene da je došao pravi trenutak".

Bela kuća zna za nezvanične razgovore

Portparol za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je u intervjuu za CBS da Bela kuća zna za nezvanične razgovore.

- Ali želim jasno da kažem da mi te razgovore ne ohrabrujemo niti podstičemo kao i da u njima ni na koji način ne učestvujemo - dodao je.

- Kao što je predsednik rekao, o Ukrajini nećemo razgovarati bez Ukrajine - rekao je.

NBC je, pozivajući se na šest osoba, izvestio da je cilj razgovora da se postave temelji za moguće pregovore o završetku rata koji je izbio nakon ruskog sukoba sa Ukrajinom u februaru 2022. godine. Naveli su dva izvora koja su rekla da administracija zna da se razgovori održavaju, ali ne po njenim uputstvima, te da su oni koji su se sastali s Lavrovom o tome naknadno izvestili Belu kuću.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading