NATO samit u Viljnusu
Foto: AP/Mindaugas Kulbis (STR)

Lideri NATO zemalja su Vladimiru Zelenskom rekli da "oladi" tokom zajedničke večere u Vilnjusu, nakon što je ukrajinski predsednik izašao u javnost s tvrdnjama da je "neviđeno i apsurdno što nema nikakvih vremenskih okvira ni za poziv, ni za članstvo Ukrajine" u NATO, piše "Blumberg" na osnovu intervjua sa više od deset anonimnih zvaničnika i diplomata upoznatih sa dešavanjima na samitu Alijanse.

Pozivajući se na jednu osobu koja je toj sceni prisustvovala, američki list piše da su NATO lideri, tokom zajedničke večere u hotelu gde je predsednik SAD Džozef Bajden odsedao, jasno stavili do znanja da mora da "oladi" i sagleda širu sliku.

Podsetimo, britanski ministar odbrane Ben Volas je nakon toga izjavio da ljudi žele da vide zahvalnost "sviđalo nam se to ili ne", ujedno opomenuvši Zelenskog da njegova zemlja nije "Amazonova" služba za isporuku oružja.

"Blumberg" napominje da je pred NATO-om već bio nezahvalan zadatak koji je podrazumevao da Alijansa sroči svoje saopštenje na takav način da ga Ukrajina može predstaviti kao napredak na atlantskom putu, ali da je to saopštenje ujedno ne približi direktnom sukobu sa Rusijom.

SAD i Nemci zahtevali izmenu deklaracije

Američki medij ističe da su ranije verzije deklaracije NATO samita u Vilnjusu sadržale jasnije smernice o članstvu Ukrajine u Alijansi, ali da su SAD i Nemačka insistirale na njenom razvodnjavanju, a što je, kako navodi, uznemirilo mnoge druge evropske članice, ali i Ukrajince.

Štaviše, "Blumberg" ističe da konačna verzija deklaracije još nije bila formulisana u trenutku kada je Bajden sleteo u Vilnjus.

"Sledećeg dana ukrajinski tim je čuo da se tekst bliži konačnoj verziji i da im se ona neće dopasti. Odlučili su da pošalju provokativni tvit, u pokušaju da prevagnu debatu u svoju korist", piše američki list.

Međutim, plan ukrajinske delegacije nije urodio plodom.

"Amerikanci su bili posebno iritirani. Britanci su intervenisali u nastojanju da smire situaciju, dok su Nemci takođe pokušavali da iznađu alternative", navodi "Blumberg".

Dok je situacija pretila da se otme kontroli, šef kabineta Zelenskog, Andrej Jermak je pozvao američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana, ali je tekst deklaracije ipak odobren pre nego što je ukrajinska delegacija stigla.

Kada je Zelenski stigao na samit, dočekale su ga otvorene kritike nekoliko drugih lidera, koji su mu jasno stavili do znanja da je prešao granicu, navodi "Blumberg".

Deklaracija iz Vilnjusa: Napredak ili nazadovanje?

Vatreni pristalice Kijeva negodovali su zato što se nova deklaracija ne razlikuje suštinski od one iz Bukurešta 2008. godine, kada je tema ukrajinskog članstva u NATO prvi put pokrenuta.

Povrh toga, spominju se i uslovi za članstvo Ukrajine u NATO-u koji se nisu spominjali ranije, a koji se između ostalog tiču upravljanja i demokratske kontrole oružanih snaga, i koje je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus nazvao "normalnim standardima za državu članicu."

"Postavljanjem dva uslova članstvu Ukrajine koja ranije nisu postojala, NATO ostavlja utisak da je nezainteresovan za Ukrajini", rekla je Kristine Berzina, geopolitički analitičar u Nemačkom Maršal fondu u Vašingtonu, ocenivši da to poništava napredak koji je za NATO predstavljao "dogovor o kandidaturi Švedske, i ublažava ostale, veoma proukrajinske formulacije u deklaraciji."

"Blumberg" napominje da je deo razloga za oprez NATO-a i to što članice Alijanse nisu sigurne kako će se sukob završiti, odnosno da postoji mogućnost da Ukrajina neće uspeti da zauzme teritorije na kojima su ruske snage.

"Neke diplomate su bile zabrinute da bi jasna posvećenost ukrajinskom članstvu u NATO zakomplikovala sve potencijalne pregovore", dodaje američki medij.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading