piton
Foto: Alo/Printscreen

Džejk Valeri (22) uhvatio je jezivog gmaza u ponedeljak u nacionalnom rezervatu nadomak grada Nejplsa na Floridi.

Valeri i njegov drug Stiven Gauta odneli su uhvaćenu ženku u centar za zaštitu prirode gde je zvanično izmereno da je piton dugačak pet metara i 80 centimetara i težak 57 kilograma.

Dva najduža burmanska pitona u istoriji uhvaćena su na jugu Floride. Najveći burmanski piton uhvaćen je prethodno oktobra 2020. godine 50 kilometara zapadno od Majamija i bio je dugačak pet metara i 71 centimetar.

"Sjajno je što smo imali mogućnost da utičemo na životnu sredinu Južne Floride. Volimo ovaj ekosistem i trudimo se da ga sačuvamo što je više moguće", rekao je Valeri za sajt centra za zaštitu prirode koji radi na kontroli pretnje od invazivnog burmanskog pitona.

Valeri je priznao da je hvatanje tolike zmije veličine bilo ludo i veoma haotično, ali je naglasio da mu je to bio i san.

" Znao sam da smo sposobni za to, ali nisam znao da će se to dogoditi. Prošle godine smo moj rođak i ja uhvatili zmiju dugu skoro pet i po metra i shvatili smo da možemo da se nosimo sa zmijom te veličine", rekao je Valeri koji lovi zmije od 2020. godine.

Opisao je borbu sa monstrumom koja je zabeležena i na video snimku.

"Uhvatio sam je na početku za rep. A onda je jedan od mojih prijatelja uzeo mrežu i pokušao da joj prekrije glavu i brzo smo shvatili da to nije pobednička strategija. To je jedina zmija koja me je toliko uplašila da nisam znao šta da radim", rekao je mladić.

Na snimku se vidi da mladić jedva sa dve ruke drži za glavu pitona koji se odmah obmotao oko njega.

"O moj Bože", uznemireno viču ljudi sa snimka dok se mladić rve sa gmazom.

Valeri je naglasio da je zabrinjavajuće to što zmije svake godine postaju sve veće i da treba da velike ženke budu izvučene iz ekosistema pre nego što polože jaja.

Piton rekordne veličine mogao bi da pomogne stručnjacima da saznaju više o ovoj vrsti.

Imali smo osećaj da pitoni mogu da postanu ovoliko veliki i sada imamo jasne dokaze. Njen genetski materijal može se pokazati vrednim za eventualno razumevanje populacije Južne Floride. Rezultati će biti distribuirani za naše istraživanje - rekao je biolog Jan Isterling za US tudej.

Isterling je dodao da je uhvaćena ženka već snela oko 100 jaja i da je bila u potrazi za sledećim obrokom.

Ostali stanovnici Florida inače imaju priliku da sami love pitone, a lov je dozvoljen od 4. do 13. avgusta. Desetodnevni izazov nudi nagradu od 10.000 dolara i predstavlja napor koji pomaže u zaštiti retkog staništa Everglejdsa i životinja koje tamo žive od invazivnih zmija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading