TO JE 'TEMPIRANA BOMBA'! Kina ugradila malver u ključne američke sisteme?
Foto: AP/Andy Wong

Bajdenova administracija veruje da je Kina ugradila malver u ključne američke energetske i komunikacione mreže. Rečć je o "tempiranoj bombi" koja bi mogla da poremeti vojsku u slučaju sukoba, objavio je list Njujork tajms.

Tajms je, citirajući američke vojne, obaveštajne i bezbednosne zvaničnike, rekao da je zlonamerni softver potencijalno dao kineskoj Narodnooslobodilačkoj vojsci mogućnost da poremeti američke vojne operacije ako bi se kontinentalna Kina u nekom trenutku pokrenula protiv Tajvana.

Pogođeni sistemi, navodi Tajms, mogli bi omogućiti Kini ne samo da prekine vodu, struju i komunikacije sa američkim vojnim bazama, već i domovima i preduzećima širom Sjedinjenih Država .

Izveštaj dolazi dva meseca nakon što je Majkrosoft upozorio da su kineski hakeri koje sponzoriše država infiltrirali u kritične američke infrastrukturne mreže.

Majkrosoft je izdvojio Guam, američku pacifičku teritoriju sa vitalnom vojnom ispostavom, kao jednu metu, ali je rekao da je zlonamerna aktivnost otkrivena i drugde u SAD.

Navodi se da je tajni napad, izveden od sredine 2021, verovatno imao za cilj da ometa SAD u slučaju regionalnog sukoba.

Vlasti u Australiji, Kanadi, Novom Zelandu i Britaniji upozorile su istovremeno da se kinesko hakovanje verovatno dešava globalno, što utiče na širok spektar infrastrukture.

Otkrivanje zlonamernog softvera, navodi Tajms, izazvalo je niz sastanaka u Situacionoj sobi Bele kuće na kojima su učestvovali visoki vojni, obaveštajni i nacionalni bezbednosni zvaničnici u nastojanju da se pronađe i iskoreni kod.

List je citirao jednog kongresnog zvaničnika koji je rekao da je operacija malvera „tempirana bomba koja otkucava".

- Bajdenova administracija neumorno radi na odbrani Sjedinjenih Država od bilo kakvog poremećaja u našoj kritičnoj infrastrukturi, uključujući koordinaciju međuagencijskih napora za zaštitu vodovodnih sistema, cevovoda, železničkih i vazdušnih sistema, između ostalog - rekao je Adam Hodž, vd portparol Savet za nacionalnu bezbednost.

On je dodao da je američki predsednik Džo Bajden „takođe po prvi put naložio rigorozne mere sajber bezbednosti".

Izveštaji o operaciji zlonamernog softvera dolaze pošto su odnosi između kontinentalne Kine i SAD posebno napeti zbog mnogih pitanja, od Tajvana do poluprovodnika.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading